U bent hier
Programma 2024
Hieronder kan je ons programma terugvinden van 2024.
Daarnaast een terugblik...
EEN BLIK IN DE ACHTERUITKIJKSPIEGEL... EN DAN VOL GAS VOORUIT!
In 2012 behaalde N-VA als nieuwkomer een klinkende overwinning met maar liefst negen zetels in de Maldegemse gemeenteraad. Alleen werden we als winnaar niet meegenomen in de coalitie. Dit tegen de wil van de kiezer in.
In 2018 kregen we die kans wel. We hebben ze met beide handen genomen. Helaas, al snel volgde de ontnuchtering. De visie en aanpak van de vorige burgemeester bleek niet de onze.
Er was een stevig bestuursakkoord maar dat bleek in de eerste weken reeds een vodje papier te zijn. Dictaten in plaats van akkoorden werden ons deel.
Zo konden we ons niet vinden in de voorgestelde megalomane investeringsprojecten; het vervangen van personeel door duurdere consultants; het buitenspel zetten van adviesraden; het opblazen van intergemeentelijk samenwerkingsverbanden zonder alternatief; het verzieken van de sfeer binnen de administratie en in de gemeenteraad, enz...
Voor N-VA Maldegem is politiek een ploegsport en we konden ons niet vinden in het conflictmodel waarbij bestuurd werd op basis van dictaten die onderstreept werden met het nodige geroep en getier. Waar overleg werd gezien als overlast en tijdsverlies. Waar totale minachting was voor de kennis en inzet van het ambtenarenkorps. Waar cultuur en cultuurbeleving stiefmoederlijk werden behandeld. Waar de wekelijkse colleges (samenkomsten van schepenen) danig werden gereduceerd zodat ze feitelijk overbodig werden.
N-VA Maldegem heeft de moed gehad om hier een einde aan te maken en te wisselen van coalitiepartners, zoals het decreet lokaal bestuur ondertussen mogelijk maakte.
De werking binnen de nieuwe bestuursploeg was een verademing. We proberen sindsdien met onze politieke partners om creatief te zijn met beperkte middelen en de nodige duurzame investeringen te doen. Dit alles financieel met de twee voeten op de grond. In het kader van verbinding en gemeenschapsvorming worden de ontmoetingscentra in de deelgemeenten duurzaam opgewaardeerd.
Er werd hard gewerkt om de totaal verstoorde relaties te herstellen en het vertrouwen te herwinnen van onze inwoners, de Maldegemse verenigingen, onze adviesraden, het gemeentepersoneel en de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Een proces waar we blijvend aandacht voor hebben en nog steeds aan werken. Zo is er terug veel ondersteuning voor de evenementen van de Maldegemse verenigingen en ook de gemeente zorgde met de zomerconcerten (‘Parkies’) voor een bijkomende publiekstrekker. Er is verhoogde aandacht voor het ondernemersbeleid en eindelijk ook een nieuw begin van toerismebeleid.
Op die ingeslagen weg willen we verder. In de volgende bladzijden leggen we uit welke onze programmapunten zijn voor de komende zes jaar. Ben je politiek geïnteresseerd dan zal je aan ons uitgewerkt programma een flinke kluif hebben.
En zo gaan we met open vizier in oktober naar de kiezer, in een Maldegems landschap zonder opkomstplicht en met een veelvoud aan partijen. Met gelijkgezinden blijven we als lokale N-VA afdeling werken aan goede gemeentelijke dienstverlening en een gemeente waar het goed leven, wonen en werken is.
Alles kan beter! We blijven met toewijding verder timmeren aan de weg.
Eerlijk en rechtuit.
Waar ‘ik’ van geen tel is.
Waar ‘wij’ voorrang heeft.
Elke dag opnieuw.
Voor Maldegem.
Voor jou!
Thuis in Vlaanderen
THUIS IN VLAANDEREN
Het verhaal van de N-VA is een verhaal van steden en gemeenten waar Vlamingen thuis zijn. Het is een verhaal van steden en gemeenten die de strijd aangaan tegen het groeiend onbehagen in de samenleving. Niet iedereen voelt dat hij nog mee is. Mensen vinden dat hen dingen worden afgenomen. Ons antwoord op dit onbehagen is de gemeenschap. Gemeenschapsvorming is de kern van onze ideologie. Lokale besturen staan het dichtst bij de burger. Ze kunnen nog echt beslissingen nemen die ervoor zorgen dat mensen zich blijven ‘thuis voelen’ in hun eigen buurt. Dat burgers zich ergens goed voelen, verbonden mee voelen, verankerd zijn.
Warme, gezonde en aangename thuis
N-VA-gemeentebesturen zorgen voor propere en veilige dorps- en stadskernen met groen en slimme mobiliteit. Ze geven zuurstof aan het rijke, Vlaamse verenigingsleven dat we terugvinden in onze sportclubs, in onze jeugdbewegingen, in onze culturele verenigingen, ... zodat die gemeenten een warme, gezonde en aangename thuis worden.
Nieuwe thuis voor nieuwkomers
N-VA-gemeenten zetten alle instrumenten in om burgers mee op te nemen in onze gemeenschap. Ze wijzen nieuwkomers niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten. Ze zetten in op Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal en hun stad of gemeente niet alleen een woonplaats, maar ook een nieuwe thuis wordt.
Veilige thuis
Het verhaal van de N-VA is een verhaal van steden en gemeenten waarvoor veiligheid een absolute kerntaak is zodat de inwoners er zich veilig thuis voelen. Onze gemeenten staan in voor de veiligheid van hun burgers. Ze stellen paal en perk aan straffeloosheid en zetten daarvoor alle instrumenten in, die ze daarvoor ter beschikking hebben. Overlastproblemen laten we niet etteren, maar pakken we krachtdadig aan. Het uitwassen van het criminele circuit binnen de reguliere economie bestrijden we via bestuurlijke handhaving.
Beheren als goede huisvader
Het verhaal van de N-VA is ook een verhaal van bestuurders die hun gemeentefinanciën als een goede huisvader beheren. Die dus niet boven hun stand leven, maar de tering naar de nering zetten. Die welvaart creëren voor al hun inwoners. Vlaamse welvaart. Dat vraagt sterke lokale besturen, met de nodige bevoegdheden en middelen om voor hun burgers beleid te voeren. Efficiënt en goed gemanaged.
Welvarende thuis
Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen. N-VA-gemeentebesturen geven ruimte aan ondernemen en maken van onze steden en gemeenten een welvarende thuis. Het zijn gemeenten die soms ‘neen’ zeggen, maar ook ‘ja’ durven zeggen. Moeilijke keuzes worden consequent verdedigd als ze nodig zijn om onze welvaart en die van onze burgers veilig te stellen. N-VA-gemeenten bestrijden armoede niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een vorming of een job te helpen. Voor wie het moeilijk heeft, wordt gezorgd.
Thuis in Vlaanderen
N-VA-gemeenten zijn gemeenten waar Vlamingen zich thuis voelen. Ze garanderen onze veiligheid, bieden hun burgers ankers en beschermen onze manier van leven. Ze creëren welvaart voor burgers, voor bedrijven, voor Vlaanderen. Dit is de kern van elk lokaal N-VA-programma. Dit maakt elk programma tot een N-VA-programma.
Thuis in Maldegem
THUIS IN MALDEGEM
-ons Maldegems verhaal -
N-VA Maldegem is klaar om opnieuw deel te nemen aan het beleid en dit met een ambitieus programma. Een programma dat we hierbij graag aan u voorstellen. Dit is ons aanbod aan de ruim 24 000 inwoners van Maldegem.
Neem dit rustig door en aarzel niet om ons te contacteren via maldegem [at] n-va.be bij eventuele vragen, opmerkingen of suggesties want alleen u kan ons machtigen dit programma te realiseren.
Het gemeentelijk bestuursniveau is het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat. N‑VA Maldegem wil een sterk lokaal bestuur. Een bestuur met een voldoende grote meerderheid en de nodige bevoegdheden om voor Maldegem een stevig beleid uit te tekenen en dit beleid onverkort uit te voeren.
Onze blik is op de wereld gericht, maar onze wortels liggen in onze straat, in onze wijk, in onze prachtige gemeente. Elk heeft zijn eigen verhaal, alles heeft zijn uniek karakter en typische troeven. Hier delen wij lief en leed met elkaar.
Vlaanderen is gebouwd op de moerassige grond die we door de eeuwen heen ontgonnen hebben. Niet voor niets zijn onze baggeraars wereldberoemd en onze wielrenners kampioen in de modder. Dat leefmilieu hebben wij gevormd, en het heeft ons gevormd. De kanalen en rivieren zijn onze aders, de bossen onze longen. Door natuurontwikkeling, landschapsbeheer, een leefbaar platteland en groene steden willen wij Vlaanderen en Maldegem in het bijzonder versterken.
Dit Maldegem, dit stukje Vlaanderen, is onze thuis
Het Vlaamse erfgoed willen wij koesteren. Cultuur leidt tot gemeenschapsvorming. Het rijke, Maldegemse verenigingsleven is het fundament van een bloeiende gemeenschap, en verdient alle mogelijke steun.
Het aanzien van onze gemeente heeft eveneens een belangrijke, gemeenschapsvormende functie en N-VAwil in Maldegem nette en propere dorps- en leefkernen met veel groen en een slimme gemeentelijke mobiliteit.
Een open en gastvrije gemeenschap veronderstelt veiligheid. Zonder veiligheid is er geen rechtsstaat en zonder rechtsstaat is er geen vrijheid. Lokale besturen worden steeds meer geconfronteerd met de dreiging van radicalisme, criminaliteit en normvervaging die onze leefwereld binnendringen. N-VA Maldegem erkent deze uitdagingen en daarom bereiden we ons best voor op die nieuwe realiteit.
Daarom pleiten wij voor consequente handhaving. Het Maldegemse bestuur moet de middelen krijgen en vrijmaken om meer veiligheid te creëren. Wij willen paal en perk stellen aan de straffeloosheid door een veiligheidscultuur met een rechtvaardig lik-op-stukbeleid.
Tegelijk versterken wij zo het rechtvaardigheidsgevoel. De laatste decennia is onze identiteit aangetast. Sommigen willen de grenzen laten vervagen. N-VA Maldegem wijst nieuwkomers wel op hun rechten en wijst erop dat er ook plichten bij komen kijken.
Nieuwkomers worden niet spontaan burgers die de seculiere rechtsstaat en de daarbij horende rechten en plichten respecteren. Wij zetten in op een Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal. In Maldegem stellen we hierbij onze eigen Vlaamse identiteit (en taal!) voorop.
Onze democratie steunt ook op verantwoordelijkheid. Door regeldrift, complexe procedures en capaciteitsproblemen is de kloof tussen ‘stadhuis’ en ‘dorpsstraat’ nooit groter geweest. N-VA houdt niet van bureaucratieën, ambtelijke doolhoven en eindeloos versnipperde bevoegdheden en belastingen. Wij willen een verantwoordelijk, slank, doelgericht bestuur met bestuurders die de dorpsstraat vertegenwoordigen.
Verantwoordelijkheid nemen, is ook ondernemen. Wij zijn ondernemers in hart en nieren. Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen.
We moeten ook zorgen voor elkaar. Armoede bestrijd je niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een job te helpen. Wij geloven in zelfredzaamheid en in mensen die hun eigen keuzes maken. Wij geloven niet in mensen afhankelijk maken van de staat.
Een mooier Vlaanderen begint in Maldegem
N-VA Maldegem staat voor een beleid gebaseerd op openheid, transparantie, klantgerichtheid, integriteit en rechtlijnigheid. Een beter Maldegem begint in onze eigen straat. Samen met jou willen we daar hard aan werken.
Als ongebonden en dynamische partij staan we garant voor een no-nonsens aanpak. Daar waar N-VA in Vlaanderen mee bestuurt, is er ruimte voor vernieuwende, maar realistische ideeën.
Niet afbreken maar verder (op)bouwen
Wat goéd is, willen wij behouden en zo mogelijk nog versterken.
Wat béter kan, daar willen wij constructief aan meehelpen.
Wat echt anders moet, willen wij veranderen middels creatieve voorstellen. Nieuwe ideeën willen wij ernstige kansen geven en hiervoor de nodige inspanningen leveren.
Wij streven naar een financieel gezond en realistisch beleid op maat van alle inwoners.
We doen wat we zeggen en zeggen wat we doen.
Speerpunten 2024: Veilig, Verantwoord, Vlaams
SPEERPUNTEN 2024: VEILIG, VERANTWOORD, VLAAMS
Thuis in Maldegem Veilig Verantwoord Vlaams. Voor Vlaanderen, voor Welvaart
-Voor Vlaanderen, voor Welvaart-
Veilig, verantwoord en Vlaams, dit zijn de drie speerpunten waar N-VA Maldegem werk van maakt. Zodat u zich thuis voelt in een welvarend Maldegem.
N-VA Maldegem zet in op veiligheid en verantwoordelijkheid waarbij de focus ligt op het waarborgen van de veiligheid van alle burgers, verantwoord bestuur en waar tegelijkertijd verantwoordelijkheid wordt genomen voor het behoud van onze Vlaamse eigenheid.
Veilig
Veiligheid is onze prioriteit, uw gemoedsrust is onze missie.
Bij veiligheid denk je wellicht aan betere fietspaden voor jou en je kinderen. Of aan goed werkende straatverlichting en vlot bereikbare hulpdiensten. Misschien denk je aan een lik-op-stukbeleid en camera’s tegen straffeloosheid en radicalisering. N-VA Maldegem denkt aan al die dingen.
- Criminaliteit aanpakken door een ‘lik-op-stukbeleid’. GAS-boetes (Gemeentelijke Administratieve Sanctie ) gebruiken om overlast zoals vandalisme, sluikstorten, hondenpoep, nachtlawaai, wildplassen, enz. aan te pakken. Wij geloven in een doordachte nultolerantie en een lik-op-stukbeleid via GAS boetes om het gevoel van straffeloosheid en onveiligheid aan te pakken.
- Verder inzetten op verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid is absoluut noodzakelijk. Verkeersveiligheid verhogen door het vrijmaken van extra middelen voor maatregelen in de infrastructuur rondom onze scholen. We zetten maximaal in op schoolstraten, verkeersremmende maatregelen in schoolomgevingen, verbeterde wegsignalisatie,... We zullen verder werken aan veilige straten, brede voet- en fietspaden waar nodig en bijzondere aandacht schenken aan veilige schoolomgevingen. We voeren geen beleid tegen de auto, wel tegen de auto op de verkeerde plaats en/of op het verkeerde tijdstip.
- Plaatsing van camera’s op strategische locaties en grote invalswegen. Een ANPR-camera op het toekomstig afrittencomplex van de N49 is een no-brainer.
- Een veilige gemeente door meer patrouilles en een streng maar rechtvaardig drugs- en alcoholbeleid. Let wel: geen repressiebeleid zonder de inzet van een degelijk preventiebeleid. Ook burgers kunnen hun verantwoordelijkheid opnemen via (bijkomende) Buurtinformatienetwerken.
- Onze versleten brandweerkazerne moet een degelijke upgrade en uitbreiding of volledige nieuwbouw krijgen zodat onze hulpdiensten snel bij u ter plaatse kunnen zijn en de nodige hulp kunnen verstrekken.
- Een veilige leefomgeving betekent ook een gezonde omgeving. We voeren een beleid om het groen en de bossen te beschermen én uit te breiden waar mogelijk.
- Als gemeente dragen we ons steentje bij aan de daling van de CO2-uitstoot door verder te investeren in bv. zonnepanelen. We helpen bij de sensibilisering van mensen om hun woning energiezuinig te maken.
- In onze maatschappij groeit de bezorgdheid over de omgang met dieren. Een moderne samenleving draagt een humane behandeling van alle levende wezens hoog in het vaandel. Dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid die alle burgers samen moeten dragen.
Verantwoord
Besturen: geen kwestie van pretentie maar van competentie !
Jouw welvaart is het beste verzekerd onder een verantwoord bestuur. N-VA Maldegem zet in op werken en ondernemen, op minder belastingen en op een verantwoord gebruik van jouw belastinggeld. We denken ook aan propere straten en bereikbare diensten met juiste en begrijpelijke adviezen en ondersteuning.
- Een bereikbare administratie voor elke burger door in te zetten op vlotte communicatie, duidelijke openingstijden en verdere digitalisering. Voor wat betreft de digitalisering moeten we absoluut vermijden dat er een nieuwe tweedeling in onze maatschappij komt. Van zij die wel digitaal mee zijn en zij die dat niet zijn.
- Minder administratie en regelgeving door een slankere gemeentelijk overheid en een efficiëntere dienstverlening. We blijven zeer kritisch en waakzaam voor wat betreft gemeentelijke ‘regulities’.
- Beter onderhoud van openbare domeinen door middel van een doordachte planning met aandacht voor groene zones en netheid. Sluikstorten worden onderzocht, daders worden actief opgespoord. Zwerfvuil en sluikstorten zijn een doorn in het oog. Als lokaal bestuur hebben we daar via GAS-reglementen ook de nodige instrumenten toe.
- Een sterk mobiliteitsbeleid met focus op bereikbaarheid en een goed parkeerbeleid (en beperkingen afbouwen voor gehandicapten en zwakke weggebruikers).
- De gemeentefinanciën moeten we beheren als een goede huisvader. Een correcte verhouding tussen schulden en investeringen is hierbij belangrijk. Niet investeren op een verstandige manier is kortzichtig.
- N-VA Maldegem wil de huidige investeringscapaciteit behouden en dus de belastingen op eenzelfde niveau houden. Extra inkomsten uit de verkoop van niet-strategisch gemeentelijk vastgoed kan gebruikt worden om sneller te investeren en te vernieuwen.
- Het openbaar domein moet netter. Hiervoor willen we extra middelen inzetten. Een leefbare gemeente is een nette gemeente.
- Verantwoordelijkheid nemen is ook ondernemen. Wij zijn ondernemers in hart en nieren. Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen. Maar verantwoorlijkheid is ook zorgen voor elkaar. Armoede bestrijd je niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een job te helpen. Wij geloven in de kracht van het zelfvertrouwen en in mensen die hun eigen keuzes maken. Wij geloven niet in mensen afhankelijk te maken van de staat.
- N-VA Maldegem wil ook zorgen voor onze ouderen. Wij streven er naar hen de kans te bieden om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen wonen in een leeftijdsvriendelijke omgeving. We leveren hiervoor extra inspanningen.
- Een verantwoord beleid wil ook zeggen een toegankelijk gemeentehuis dat heldere info geeft en de dienstverlening verder digitaliseert. Dit sluit een vlotte bediening aan het loket uiteraard niet uit.
Als gemeenschapspartij vinden we het ook belangrijk om de burgers te betrekken bij de voorbereiding van de gemeentelijke besluitvorming. Dit houdt in dat wij openstaan voor de inbreng van iedereen. Vervolgens is het de verantwoordelijkheid van de verkozen politici om de uiteindelijke beslissingen te nemen.
Vlaams
Van 'krabbekeuningen' tot 'djakkeleuren', onze cultuur en tradities houden we in ere
De Vlaamse eigenheid omvat een rijke mix van culturele, historische, taalkundige en sociale aspecten die de identiteit van de Vlaamse gemeenschap vormen. Dit omvat onder andere de Vlaamse taal, tradities, culinaire gewoonten, architectuur, kunst, muziek en literatuur. Ook de sterke nadruk op gemeenschapszin, pragmatisme en een sterke band met het lokale en regionale zijn essentiële elementen van de Vlaamse eigenheid.
Vlaanderen is onze geschiedenis en onze toekomst. Van oudsher gericht op de wereld, maar met stevige wortels in de grond rond onze kerktoren. Wij delen een uniek erfgoed en een mooie taal. Van nieuwkomers verwachten we dat ze het Vlaams burgerschap omarmen als einddoel van hun integratie.
- Inburgering en integratie stimuleren via initiatieven zoals meer taallessen en het correct toepassen van de vreemdelingentaks.
- Heropleving van historische gebouwen en kerken samen met het beschermen van lokaal erfgoed en volkstradities.
- Stimuleren van dagtoerisme door onze lokale troeven zoals natuur, tradities en historische gebeurtenissen in de kijker te zetten.
- Aandacht voor gemeenschapsvorming door mensen maximaal met elkaar in contact te brengen in een open, opbouwende sfeer.
Onze blik is op de wereld gericht, maar onze wortels liggen in onze straat, wijk, dorp. Maldegem is onze diamant in het Meetjesland en dat willen we zo houden.
- Het Vlaamse erfgoed willen wij koesteren, want cultuur leidt tot gemeenschapsvorming. Het rijke, Maldegemse verenigingsleven is het fundament van onze bloeiende gemeenschap en verdient alle mogelijke steun.
- Een warme Vlaamse gemeente als Maldegem verenigt jong en oud in onder andere sport- en jeugdverenigingen en culturele verenigingen, in wijken en deelgemeenten.
- N-VA Maldegem wil nette dorpskernen die bereikbaar zijn. Deze dorpskernen zijn een toeristische troef en stimuleren de lokale economie.
- N-VA Maldegem wil de open ruimten en ons landelijk karakter beschermen en wonen voor jong en oud stimuleren in onze dorpscentra. Woonbeleid is niet enkel sociaal gericht maar focust zich ook op onze jonge tweeverdieners en ouderen. Beiden moeten zich kunnen thuis voelen in onze gemeente.
- We hebben niet de ambitie Maldegem snel groter te laten worden. Maldegem moet Maldegem blijven.
- Tot slot zijn we fier op wie we zijn. Niet weg met ons, maar trots op ons! We steken dit niet weg. Het straatbeeld in Vlaanderen moet Nederlandstalig en Vlaams zijn.
Een sterk lokaal bestuur - Ons inhoudelijk verhaal
EEN STERK LOKAAL BESTUUR -ons inhoudelijk verhaal-
Een N-VA bestuur staat voor een verstandig lokaal bestuur dat de belangen van haar inwoners centraal stelt. Om dit te doen zorgt ze dat haar eigen werking ten dienste staat van de burgers. Zo staat een N-VA bestuur voor verantwoordelijk financieel beheer. Door te zorgen voor een gezonde financiële situatie, kan de gemeente blijven investeren in belangrijke projecten en diensten zonder haar schuldenberg te laten ontsporen. Waar het kan kijken we ook voor lagere belastingen. Een lokaal bestuur kan pas goed werken als het kan rekenen op deskundige medewerkers. Met een modern personeelsbeleid kan een stad of gemeente deze krachten vinden en behouden. Dit houdt in dat we goeie medewerkers gaan belonen. Tot slot heeft onze gemeente nood aan een betrouwbare dienstverlening. Het optimaliseren van de dienstverlening kan niet meer zonder een verdere digitalisering. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat dit niet zonder risico is. Als N-VA beklemtonen we dan ook extra de nood aan degelijke cyberbeveiliging om de privacy van de burgers te garanderen.
Openheid, transparantie, klantgerichtheid,
integriteit en rechtlijnigheid zijn voor N-VA Maldegem de kernwoorden voor een goed beleid.
Het beleid moet ALLE inwoners ten goede komen.
Transparantie in het beleid, gebaseerd op logisch verstand (en niet op partij- of vriendjespolitiek) en realiseerbaarheid.
Geen informatiemomenten maar inspraaktrajecten.
Een gemeente besturen doe je niet alleen op het ‘stadheus’
Wel integendeel! N-VA reikt de hand naar alle actoren én burgers in onze gemeente en we zien een N-VA-gemeentebestuur als regisseur en inspirator van een sterke lokale dynamiek, waarbij het middenveld, de verenigingen en ondernemingen, de culturele, sociale en economische actoren en alle 24.000 Maldegemnaars uitgenodigd worden om actief en interactief mee te werken aan een b(l)oeiend Maldegem.
Betrouwbare dienstverlening
We zetten volop in op cyberveiligheid! Onze gemeente verwerkt grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van onze inwoners en deze moeten dan ook zo goed mogelijk beschermd worden.
Via een verdere digitalisering van ons burgerloket blijven we investeren in een vlotte dienstverlening.
Naast de digitale dienstverlening blijven fysieke loketten essentieel. We breiden de loketuren dan ook uit naar wekelijks 2 avonden in de week en één zaterdagvoormiddag per maand. N-VA ijvert tevens voor ‘spoedloket’ service waar voor specifieke diensten kan aangeklopt worden zonder digitale afspraak.
Voor de interne werking van ons lokaal bestuur willen we investeren in een centralisatie van de gegevens. Hierdoor is er minder papierwerk voor inwoners en ondernemers en kunnen aanvragen vlotter behandeld worden.
De gemeenteraad is wat N-VA betreft het hart van de democratie
Verkozenen moeten hun verantwoordelijkheid kunnen en durven opnemen. Het is in de eerste plaats aan henom op basis van hun programma het beleid vorm te geven en de inwoners uit te leggen waarom bepaalde beslissingen genomen worden. Voor de burgers moet het duidelijk zijn wat voor hen en de gemeenschap het voordeel is, nu – maar ook op langere termijn.
Goed bestuur is er evenwel niet enkel voor de gemeenschap, maar ook van en door de gemeenschap. We zijn overtuigd dat burgers ook ambassadeurs kunnen zijn van een begeesterend project. Zo kunnen burgers rugwind creëren en er samen met de politici zorgen voor verandering en vooruitgang. We moeten onze inwoners verantwoordelijkheid geven om projecten samen of zelfstandig tot een goed einde te brengen.
N-VA Maldegem gaat voor een daadkrachtig bestuur dat ambitieuze doelstellingen nastreeft en die op de meest efficiënte, zuinige en vlotte manier realiseert. We zijn ervan overtuigd dat dit enkel kan door te werken met een performante organisatie, die gebruik maakt van eenvoudige en korte procedures en waar snel en doeltreffend wordt ingespeeld op de opportuniteiten die zich aandienen.
Een realistisch investeringsbeleid
Niets is zo verleidelijk voor politici als de illusie creëren dat er geen grenzen zijn aan de cadeaupolitiek van de overheid. In Maldegem werd hiervan in vorige bestuursperiodes met de regelmaat van de klok het bewijs geleverd.
Voor N-VA Maldegem geen ‘landmarks’, geen megalomane shoppingcentra en we moeten niet het grootste cultureel centrum van het Meetjesland hebben.
Noodzakelijkheid, kostprijs, gebruiksvriendelijkheid en onderhoudsgemak zijn voor N‑VA de enige normen bij aankopen en gemeentelijke investeringen en dit in samenspraak met en onder de regie van de mensen op de werkvloer.
Een intelligent en verantwoord aankoop- en investeringsbeleid moet verlaging van gemeentebelastingen en retributies mee ondersteunen.
Een representatief managementteam en tussentijdse rapporteringen
Het managementteam, onder leiding van de algemeen directeur is decretaal verplicht. Het vormt de schakel tussen administratie en beleid. Dit team moet voldoende representatief zijn en samengesteld op basis van de organisatiestructuur van de gemeentelijke diensten.
Naast een meerjarenplan en een jaarrekening moeten tussentijdse rapporteringen op basis van indicatoren toelaten om management en beleid tijdiger te informeren over de gemeentelijke dienstverlening en de graad van realisatie van de beleidsplannen. De tool ‘Pepperflow’ kan hierbij een belangrijke meerwaarde betekenen.
[*] De burger kan ons digitaal bereiken
[*] Communicatie met de burger
Het is de Maldegemse burger die via een eindeloze reeks van retributies, belastingen, heffingen,... zorgt voor de gemeentelijke financiële middelen. Hoe deze middelen aangewend worden moet op een begrijpelijke, transparante en volledig duidelijke manier gecommuniceerd worden naar alle geïnteresseerde burgers (infokrant, Maldegemse website,...).
N-VA Maldegem ondersteunt informatiemomenten maximaal. Voor grotere projecten zijn informatiemomenten niet voldoende en willen we inzetten op participatietrajecten zonder het uiteindelijke doel en visie uit het oog te verliezen.
Samenwerken met de omliggende gemeenten in de regio
Samen met Evergem is Maldegem de grootste gemeente uit het Meetjesland.
Maldegem moet het voortouw nemen om de intergemeentelijke samenwerking te bevorderen. Het Meetjesland lijkt de perfecte habitat om ambitieus verder na te denken en een visie te ontwikkelen in verband met regionale en andere grensoverschrijdende samenwerking. De ligging van het Meetjesland is uniek en biedt bijzondere perspectieven.
De toekomstvisie van het Meetjesland dient maximaal rekening te houden met deze gunstige ligging en is complementair met de activiteiten in de onmiddellijke omgeving.
Afschaffing van het politiek dienstbetoon door burgemeester en schepenen
Als de gemeentelijke administratie goed en efficiënt werkt, dan hoeft de burger niet meer bij politici langs te gaan om iets te bekomen. Voor N-VA Maldegem is het duidelijk dat burgemeester en schepenen de administratie moeten toelaten om goed en efficiënt werk af te leveren. Geen betutteling maar wel op een verantwoorde manier delegeren!
Bij dit alles zijn administratieve vereenvoudiging en een snelle afhandeling van procedures uiterst belangrijk.
Politici hebben een doorverwijsfunctie naar de bevoegde diensten. Diensten die ruime verantwoordelijkheden moeten krijgen binnen de door het bestuur afgetekende krijtlijnen. Alle diensten dienen competent, efficiënt en makkelijk bereikbaar te zijn voor elke burger.
De gemeentelijke adviesorganen respecteren
N-VA Maldegem is er van overtuigd dat de aanbevelingen van de gemeentelijke adviesraden steeds ten volle gerespecteerd moeten worden bij bestuurlijke beslissingen. De adviesraden moeten de nodige informatie en redelijke tijd krijgen om gefundeerd advies te geven.
Voor N-VA Maldegem moet het gemeentebestuur goed argumenteren waarom een advies eventueel niet gevolgd wordt. Het gemeentebestuur motiveert en communiceert genomen beslissingen naar de inwoners.
N-VA Maldegem stimuleert het betrekken van deskundigen en onafhankelijke adviseurs in de diverse adviesraden.
We willen als gemeente een modern personeelsbeleid voeren met een hart voor de medewerkers. Hiervoor maken we gebruik van de nieuwe rechtspositieregeling. - We willen ervaring laten meetellen, evenwaardig aan een diploma. - We maken gebruik van onze lokale autonomie om een aantrekkelijker loonpakket op te stellen voor knelpuntvacatures. - We willen goed presterende ambtenaren belonen met extra loon of premies. We gaan voor een actief bijscholingsbeleid. Voor toekomstige aanwervingen zetten we in op contractuele aanstellingen. Dit kan onze gemeente de flexibiliteit geven die nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. We organiseren het aanwervingsbeleid van onze gemeente op een snelle en flexibele manier, zodat we goed kunnen inspelen op de evoluties van de arbeidsmarkt. We willen niet dat capabele kandidaten afhaken omwille van lange selectieprocedures en -termijnen. Onze burgers hebben recht op een neutrale en onpartijdige dienstverlening. Die neutraliteit en onpartijdigheid worden zichtbaar gemaakt door een neutrale kledingstijl voor personeel dat in rechtstreeks contact komt met onze burgers in de openbare dienstverlening en bij contact met externe partners. Zichtbare religieuze of ideologische symbolen zijn niet toegelaten in deze functies.
Een modern personeelsbeleid
Als eerste aanspreekpunt voor onze inwoners en ondernemers is de administratie de belichaming van het lokale bestuur. Door dagelijks in het straatbeeld aanwezig te zijn, vormen onze personeelsleden het uithangbord van onze gemeente. Onze medewerkers moeten de ambassadeurs zijn van een goed draaiend gemeentelijk Maldegems bedrijf en haar waarden, normen en kwaliteit gezamenlijk uitdragen.
Werk maken van een modern, toekomstgericht en strategisch personeelsbeleid (minder repressief, meer participatief) dat:
[*] zich concentreert op de kerntaken en de management ondersteunende functies vermindert;
[*] zorgt voor een cultuuromslag van een regelgevende cultuur naar een cultuur waar samenwerking en ‘People Management’ centraal staan;
[*] bottom-up participatie stimuleert;
[*] een ziekteverzuimbeleid implementeert;
[*] een onthaaltraject voorziet voor nieuwe medewerkers middels coaching door ervaren werknemers;
[*] geen tewerkstellingssubsidies laat liggen;
[*] de pensioenproblematiek van het gemeentepersoneel in kaart brengt.
Aanwervingsbeleid op basis van objectieve selectieprocedures en aanwervingscriteria
Een Maldegems N-VA-bestuur laat enkel objectieve aanwervingscriteria hanteren. Kandidaten worden geëvalueerd op hun kennis en kunde, eerder dan op het kennen van de juiste personen of het kunnen voorleggen van de gepaste partijkaart of ideologie.
Bovendien garanderen objectieve benoemingen bij het personeel een kwalitatief hoogstaande dienstverlening voor elke Maldegemnaar.
Niets in de mouwen, niets in de zakken
N-VA Maldegem vindt het normaal dat over politieke mandaten transparant gecommuniceerd moet worden.
De burger kan zaken signaleren en doorgeven
Losliggende stoeptegels, beschadigd straatmeubilair, een flikkerende straatlamp, achtergelaten vuil,… zijn bronnen van frustratie bij de Maldegemnaar.
Gemeentewerkers stellen de problemen vast en lossen ze adequaat op. Elke Maldegemnaar kan hier zelf ingeschakeld worden als signaalfunctie en de gemeentelijke administratie zorgt voor een snelle en efficiënte interventie. Kleine incentives kunnen de burger aanmoedigen om deze signaalfunctie op te nemen.
Geen papieren administratie doch wel een klantgerichte en oplossingsgerichte aanpak.
Als voorbeeld verwijzen we naar ‘FixMyStreet’-app waar burgers problemen in het openbaar domein melden. Anderen kunnen nakijken of het probleem al gemeld is – wat hen mogelijks geruststelt; de melder zelf wordt verder op de hoogte gehouden van de opvolging van het probleem. Dit is een goed voorbeeld waar technologie ten dienste staat van de burger en de overheid. De meldingen gebeuren gestructureerd en de burger staat centraal. Bovendien wordt de burger ook actief betrokken bij de werking van de overheid.
Het buurtinformatienetwerk en het ondersteunen van de wijkagent zijn belangrijke aanvullende informatiebronnen bij het uitwerken van een veilig Maldegems bestuur.
Dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Handhaving
N-VA heeft dierenwelzijn op Vlaams niveau uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. Er is eindelijk sprake van een echt regelgevend kader ter waarborging van dierenwelzijn.
Een bestuur moet hieraan de nodige aandacht schenken en de nodige inspanningen leveren in het kader van handhaving. Nalatigheid ten opzichte van dieren wordt strafbaar. In elke lokale politiezone moet een verantwoordelijke rond dierenwelzijn aangeduid worden.
Overleden gezelschapsdier
Onze maatschappij is constant in beweging en zo ook de manier waarop mensen invulling willen geven aan het afscheid en het herinneren van geliefden.
Het verlies van een huisdier brengt ook heftige emoties met zich mee. Het rouwproces om een dier, is maatschappelijk nog niet helemaal erkend. Het is belangrijk dat de regelgeving mee evolueert.
Recent stemde het Vlaams Parlement een nieuw decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging. Dit decreet trad in werking op 15 maart 2024 en maakt het mogelijk de as van een of meerdere al overleden en gecremeerde gezelschapsdieren samen met de (as van de) overleden eigenaar te begraven of bij te zetten op de begraafplaats.
Heel wat mensen uiten de wens dat de urne met as van hun overleden gezelschapsdier ook mee zou worden begraven of bijgezet wanneer zij zelf overlijden. Vlaanderen maakte het recent decretaal mogelijk dat de gemeenteraad hiervoor een reglement uitwerkt.
N-VA zal daarom via de gemeenteraad het initiatief nemen om dit mogelijk te maken door een aanpassing in het reglement op de begraafplaatsen. In een eerste faze zal het gaan over een princiepsbeslissing waarna het reglement op begraafplaatsen in detail kan worden aangepast.
N-VA Maldegem zet zich in voor zelfstandigen en ondernemers
N-VA MALDEGEM ZET ZICH IN VOOR ZELFSTANDIGEN EN ONDERNEMERS
Als N-VA Maldegem dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe.
We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen.
Dit doen we door onze handels- en woonkernen maximaal te laten ontwikkelen tot leefbare kernen. Via het goed afgebakend kernwinkelgebied willen we werk maken van een evenwichtig en bereikbaar centrum met plaats voor handel en horeca maar even goed met aandacht voor wonen, vrije tijd en groene ruimtes. We willen ondernemers laten ondernemen. Daarom is het belangrijk dat we ook een ondernemingsvriendelijk klimaat creëren. We beperken de administratieve lasten voor onze ondernemers zo veel mogelijk en investeren verder in een ‘contactpunt ondernemen’ (ambtenaar lokale economie). Het moet zo zijn dat het voor iedereen duidelijk is waar ze met hun vragen en bezorgdheden terecht kunnen. Waar de markt gaten laat vallen moeten we als lokaal bestuur ook actief ingrijpen. Leegstand in de winkelstraten of onbenutte gronden op de bedrijventerreinen zijn gemiste kansen. Via een actief leegstandsbeleid of door het voortouw te nemen in (her)bestemming van gronden en gebouwen zorgt een lokaal bestuur voor nieuwe impulsen in het lokaal ondernemerschap. Een Maldegemse bestuur kan tevens een regisseursrol opnemen om de samenwerking tussen de handelaars verder te bevorderen. Maldegem heeft met haar gevarieerd, gespecialiseerd en kwalitatief handelsaanbod een absolute troef in handen. Maar ook Maldegem ontsnapt echter niet aan de algemene tendens dat consumenten minstens een deel van hun aankopen verrichten in grootschalige handelszaken, die omwille van het volume van hun goederen, de distributiewijze, hun omvang of de grote verkeersattractie niet in het stadscentrum terecht kunnen.
De lokale economie is de motor van onze gemeente.
Het vrije ondernemerschap is de basis van onze welvaart.
Ruimte om te ondernemen! Wat brengt de toekomst in Maldegem? Tijdens de legislatuur 2019-2024 werd de uitbreiding van de Maldegemse bedrijvenzone met 27 ha gefinaliseerd en de nieuwepercelen toegewezen. Talrijke bedrijven zijn er momenteel al aan het bouwen. Het is het resultaat van een jarenlang volgehouden proces. N-VA Maldegem leverde met Nicole Maenhout de bevoegde schepen en we laten haar hieronder graag aan het woord. Nicole, wat is er hier in de toekomst nog mogelijk om nieuwe bedrijfsruimte te realiseren? Goede vraag. De nood aan bedrijfsruimte valt natuurlijk niet stil na deze realisatie. We moeten zeer goed beseffen dat het wettelijk kader van de hogere overheden ondertussen grondig is veranderd tegenover vijf jaar terug. Volgens de strategische visie van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen is het de bedoeling om het bijkomend ruimtebeslag tegen 2040 te herleiden naar 0 ha (bouwshift). Bijkomend ruimtebeslag kan voortaan in principe enkel nog als er eenzelfde oppervlakte aan ruimtebeslag op een andere plaats wordt gecompenseerd. Hierbij aansluitend werkt de Vlaamse overheid ook aan een decreet dat planologische compensatie zal verplichten. Wanneer er ergens nog een zachte bestemming wordt omgezet naar een harde dan zal op een andere plaats eenzelfde oppervlakte harde bestemming moeten omgezet worden naar een zachte. Bovendien zijn er ook nog de voorwaarden van het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan (PRS). Dat betekent o.a. dat gemeenten die al 5 ha lokaal bedrijventerrein bij een hoofddorp hebben voorzien, niet meer in aanmerking komen voor bijkomende lokale bedrijventerreinen. Veel mogelijkheden om nog nieuwe bedrijvenzones aan te leggen laten de hogere overheden niet meer toe. Behalve een nieuwe bedrijvenzone, aangelegd op gesaneerde grond van een voormalige site, waar vroeger vervuilende (industriële) activiteit is geweest met een vervuilde bodem als resultaat. Dan kan sanering (met subsidie) en aanleg nieuwe bedrijvenzone wel. Dergelijke site heeft Maldegem niet.
N-VA Maldegem wil een evenwichtig en duurzaam beleid ontwikkelen dat ruimte verschaft voor dynamische ondernemers en zelfstandigen.
Nicole, Wat blijft er dan wel nog mogelijk in Maldegem?
In de toekomst zal het vooral zaak zijn om de benutte capaciteit in de bestaande Maldegemse bedrijvenzone maximaal te benutten. Niet alle ruimte lijkt even efficiënt te worden gebruikt. Dergelijk onderzoek en rapport zou een opdracht kunnen zijn voor Veneco. Wellicht kan het ruimtelijk rendement hoger, zonder de ruimtelijke kwaliteit aan te tasten. In het verlengde van dat rapport zal dan wellicht een aanpassing van het RUP Krommewege nodig zijn zodat bedrijven voortaan ruimte kunnen delen (voor gezamelijke parking of afvalopslag), hun daken optimaal kunnen benutten (voor zonnepanelen of als groendak) er dichter bij de rooilijn kan worden gebouwd, er aanleunend en ook hoger kan worden gebouwd (een tweede verdieping: bvb. productieruimte beneden en kantoren erboven). Voorgaande wordt een stevige opdracht voor de volgende bestuursploeg, waar we als N-VA Maldegem voor gaan.
Zo wil N-VA het ondernemen met visie verder blijivend ondersteunen in ons toekomstig Maldegem.
De handelskernen verdienen ondersteuning en voorstellen die een verschil maken, zoals voldoende parkeerplaatsen en een actief leegstandsbeleid.
Een flankerend ondernemersbeleid
Stand van zaken
Een gemeentelijke dienst economie behandelt drank- en terrasvergunningen af, tijdelijke drankvergunningen voor horeca pop-ups, toelatingen voor inname openbaar domein, regelt ambulante handel, enz. Dit behoort tot de basisdienstverlening van deze dienst.
De voorbije twee jaar werd er duidelijk een niveau hoger geschakeld met een informatiever luik op de website, digitale aanvraagmogelijkheden, een aanspreekpunt voor ondernemers, opvolging van leegstand, ondersteuning van handel en horeca door uitputting van subsidiemogelijkheden, het activeren van de Economische Raad die een eigen dynamiek ontwikkelde, het promoten van hoeveproducten, het opstarten van een Adegemse boerenmarkt op zaterdagvoormiddag, het lanceren van een nieuwsbrief ondernemen, het afbakenen van de kernwinkelgebieden, impulsen geven aan de wekelijkse markt, stappen zetten inzake toerismebeleid, periodiek contact met de verschillende belangenverenigingen van ondernemers, het samenbrengen van ondernemers en onderwijs, enz.
Ook het inspelen op de Open Bedrijvendag, de Dag van de Ondernemer, de Maand van de Markt, het Weekend van de Klant, de Week van de Smaak gebeurde nadrukkelijker.
Deze verhoogde aandacht vanuit het bestuur voor het ondernemen in Maldegem was nieuw.
Er gebeurde de voorbije twee jaar meer ter ondersteuning van onze ondernemers dan in vele jaren voordien. Er was een duidelijke stap voorwaarts. De laatste twee jaar leverde de N-VA met Nicole Maenhout de bevoegde schepen voor lokale economie en industrie.
Een versnelling hoger schakelen
In de volgende bestuursperiode wil N-VA nog een niveau hoger schakelen en dit ondernemersbeleid ook planmatig verankeren.
Een RUP Detailhandel moet de verhouding tussen de handelszaken in het centrum en de baanwinkels regelen. Welke handelszaken zijn waar gewenst, met meer garantie voor een gevarieerd kleinhandelsaanbod? Wat hoort thuis in het centrum (nan Maldegem en Adegem) en wat langsheen de Handelskilometer? Geen verdere horeca-ontwikkeling langs de N9, maar inzetten op sfeer en gezelligheid en horeca-concentratie in het centrum. Wel de handelskilometer verkeersveiliger maken, in overleg met AWV.
Waar het kan, inzetten op functioneler ruimtegebruik en duurzaamheid in de bedrijvenzone: door gemeenschappelijk ruimtegebruik (voor gezamelijke afvalverwerking en vergaderruimtes, gemeenschappelijke parking of picknickruimte voor het personeel). Meer in de hoogte laten bouwen (beneden atelier, boven kantoorruimte); daken optimaal benutten (groendak of zonnepanelen); aaneensluitende constructies mogelijk maken tot aan de rooilijn, enz.
Nieuwe zachte ruimte aansnijden voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijvenzones kan wettelijk niet meer, maar door functioneler ruimtegebruik -waar mogelijk- in de bestaande bedrijvenzone kan bijkomende ruimte gevonden worden. Vandaar ons voorstel om Veneco (= beheerder van de bedrijvenzone) een studie te laten maken naar de mogelijkheden tot verhogen van het ruimtelijk rendement in de bedrijvenzone.
Ook willen we nadenken over -budgettair haalbare- stimulerende maatregelen om de concentratie aan handels- en horecazaken te vergroten in de reeds afgebakende kernwinkelgebieden.
Dit alles planmatig verankeren is de beste waarborg op langere termijn voor bijkomende ruimte om te ondernemen, voor een levendige kern in Maldegem-centrum, voor een evenwichtiger economische ontwikkeling langs de handelskilometer en om leegstand te voorkomen.
Lokaal werk, een bron van welvaart voor iedereen.
Tewerkstelling is voor ons een hefboom voor sociale cohesie en maatschappelijke integratie.
N-VA Maldegem zet zich in voor de activering van mensen die het moeilijk hebben om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt. N-VA Maldegem wil evenwicht tussen rechten én plichten voor werkzoekenden.
Werkzoekenden garanderen we het recht op begeleiding, opleiding en tijdelijke werkervaring in lokale tewerkstellingsprojecten. Tegelijk hebben werkzoekenden de plicht om positief in te gaan op een passende werkaanbieding.
Werken in eigen streek
Tewerkstelling is voor ons ook een bron van welvaart en welzijn voor de gemeente.
Op lokaal vlak brengen we het onderwijs en de bedrijfswereld met elkaar in contact. Zo maken we onze leerlingen bewust van latere jobmogelijkheden in de eigen gemeente en/of streek. Tot slot brengen we ook ondernemingen en potentiële werknemers samen.
Activeren via sociale economie
Op lokaal vlak zien we sociale economie als een hefboom voor de activering van specifieke doelgroepen. In de eerste plaats denken we aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en personen met een arbeidshandicap.
Voor ons mag de sociale economie geen oneerlijke concurrentie voeren met de reguliere economie en de tewerkstelling in het normaal economisch circuit niet verdringen. Via sociale economie leggen we de focus op en creëren we kansen voor een duurzame tewerkstelling van doelgroep werknemers.
Voor sommige mensen erkennen we de grote meerwaarde van een warme opvang binnen de sociale economie.
Doordachte langetermijnvisie
N-VA breekt een lans voor een gemeentelijk handelsbeleid dat getuigt van een doordachte langetermijnvisie, met concrete doelstellingen en actieplannen. Waarbij gewerkt wordt aan een attractieve uitstraling van Maldegem als handelscentrum.
Digitale infoborden
De digitale infoborden zijn toe aan een ernstige evaluering. Infoborden langs invalswegen zijn te vermijden (veiligheidsrisico) en vinden een betere locatie op pleinen, markt, cultureel centrum, enz...
Een gemeentelijk charter ‘Bedrijfsvriendelijke gemeente’
We stellen bij het begin van de bestuursperiode een ‘Charter Bedrijfsvriendelijke Gemeente’ op en dit in samenspraak met alle economische actoren in Maldegem.
Economische raad
De Maldegemse economische raad ondersteunen we verder als platform om onderwijs en bedrijfswereld samen te brengen. We denken hierbij aan een kruisbestuiving op basis van stages, infodag(en), gastlessen, discovery day, enz...
Het loont de moeite om te onderzoeken in welke mate dit ook kan gebeuren met het volwassenenonderwijs. Infosessies van ervaringsdeskundigen verhogen de kennis van iedere geïnteresseerde. Zo wordt delen vermenigvuldigen.
Een luik ‘ondernemen’ op de gemeentelijke website
We pleiten om het nieuwe luik ‘ondernemen’ op de gemeentelijke website regelmatig een opfrissing te geven. We denken bijvoorbeeld aan (in willekeurige volgorde):
[*] Overzicht van de verschillende vennootschapsvormen en hun vereisten
[*] Stappenplan voor starters
[*] Overzicht subsidies en ondersteuning vanuit gemeente, provincie en hogere overheid
[*] Info en regelgeving rond specifieke sectoren
[*] Overzicht van de lopende gemeentelijke aanbestedingen voor wie wil zaken doen met de gemeente
[*] Overzicht van de Maldegemse ondernemingen met zoekfunctie
Openbare aanbestedingen
De gemeente waakt erover dat Maldegemse bedrijven steeds stipt en kostenloos op de hoogte worden gebracht bij openbare aanbestedingen of bestellingen door de lokale overheid.
Bij de toewijzing van contracten wordt in de gunningscriteria voldoende waarde toegekend aan de ‘duurzaamheidscheck’ en ‘klantenservice’.
Verdere ontwikkeling en ter beschikkingstelling van een ‘shopping’ app, inclusief parkeerwegwijzer.
Waar kan je in Maldegem vinden wat je zoekt en hoe er geraken en parkeren? Met deze app verlies je weinig tijd. Hiermee kan ook de aansturing richting de randparkings beter gebeuren.
De bewegwijzering richting onze randparkings moet opvallender.
Actieve gemeentelijke ondersteuning om activiteiten die bijdragen aan de bekendheid van onze Maldegemse bedrijven en handelszaken
Stel: een zaak organiseert iets en wil daar de nodige ruchtbaarheid aan geven. Naast andere info-kanalen helpt de gemeente mee om dit event bekend te maken.
We stimuleren het organiseren van een regionale jobbeurs. In deze is een samenwerking op Meetjeslands niveau met geïnteresseerde buurgemeeten en hun bedrijven zeer wenselijk.
We ondersteunen deelname van bedrijven aan de ‘Open Bedrijvendag’, we zijn enthousiast over initiatieven als de ‘Discovery Day’ georganiseerd door de Maldegemse Economische Raad.
We voeren een actief leegstandsbeleid
We richten een digitale databank in met lege handelspanden om ze vlot tot bij potentiële ondernemers te brengen.
We benaderen eigenaars van panden om ook tijdelijke invullingen, pop-ups of korte termijnhuur mogelijk te maken.
We activeren de woningen boven de winkels.
Centrummanagement
We nemen als gemeente en in samenwerking met adviesraden een regisseursrol op om de handelaars samen te brengen en met hen een florerend handelsleven op te zetten.
We treden regelmatig en structureel in gesprek met zowel handelaars als handelaarsverenigingen.
Gemeente moet faciliteren
N-VA Maldegem is grote voorstander van een economisch liberale markt. De gemeente mag niet de reflex hebben om zaken in handen te nemen die niet behoren tot de kerntaken.
Een gemeente dient te faciliteren en niet zelf te organiseren. Bovendien mag ze nooit (!) concurrentie bieden aan de horeca/middenstand/kleinhandel/...
Vrijstelling van leegstandsheffing bij participatie aan leegstandsbeheer
N-VA Maldegem wil dat het gemeentebestuur een actief leegstandsbeleid met een duidelijke visie voert om de leegstand terug te dringen.
Het gemeentebestuur treedt nu enkel bestraffend op. Eigenaars van een leegstaand pand betalen momenteel een heffing. N-VA wil dat het gemeentebestuur actief een visionair leegstandsbeleid gaat voeren dat de leegstand terug dringt.
Er bestaan bv: kantoren die zich specialiseren in leegstandsbeheer. Zij proberen participerende eigenaars en (kandidaat-) uitbaters van een handelszaak samen te krijgen om zo de leegstand aan te pakken.
Om eigenaars te stimuleren in deze formule van leegstandsbeheer in te stappen zou onze gemeente de leegstandsheffing voor hen die participeren kunnen laten verminderen en/of laten vallen.
Premie voor wonen boven winkels in het kernwinkelgebied – geen leegstand boven winkels
Als gemeente hebben we aandacht en werken we aan de verbetering van de woonkwaliteit. Het is dan ook de bedoeling om leegstand boven winkels tegen te gaan. Daarvoor kunnen eigenaars een beroep doen op een premie om het toegankelijk maken van woningen boven handelspanden te bevorderen.
Tijdelijke huurtussenkomst
Leegstaande vitrines in het kernwinkelgebied geven mogelijks een verlaten indruk en maken onze centra onaantrekkelijk. Vandaar ons voorstel: een tijdelijke huurtussenkomst voor zij die een zaak willen vestigen in één van de panden het Maldegems kernwinkelgebied die al meer dan 12 maanden leeg staan. Daar moet tegenover staan dat de eigenaar-verhuurder de huurprijs tot aan het einde van die periode niet optrekt.
N-VA Maldegem wil tegelijk ook de starters die in een leegstaand pand hun intrek nemen belonen door een verminderde lokale belasting- en retributiedruk.
Deze voorstellen moeten een ‘boost’ geven aan de leefbaarheid en de dynamiek in het kernwinkelgebied.
Een mobiliteitsplan met oog voor de parkeerproblematiek
Het mobiliteitsplan van de gemeente dat momenteel voorligt moet ook oog hebben voor de parkeerproblematiek.
We denken aan voldoende parkeerplaatsen in de buurt van handelszaken in alle leefkernen. Doorgaand verkeer willen we weren zonder bestemmingsverkeer te verhinderen. Zo ontstaat een win-win-situatie waarbij de leefbaarheid wordt bevorderd en de bereikbaarheid van de handelszaken wordt vergroot.
N-VA Maldegem staat positief tegenover de inzet/uitbreiding van oplaadpunten voor elektrische voertuigen op gemeentelijke parkings.
Een parking voor vrachtwagens en opleggers in de industriezone
Een hogere bedrijvigheid rond het industriepark betekent meer transport met vrachtwagens en ook opleggers. Voor N-VA Maldegem kan het niet dat dergelijke opleggers geparkeerd worden midden in een woonzone. Daarentegen moeten ze wel èrgens kunnen staan. Daarom ons voorstel om deze te groeperen op een parking in de industriezone of de parkeermogelijkheden te documenteren en te promoten.
N-VA wil een ruimtelijke, verkeerskundige en gebruikersanalyse van het huidige en toekomstige vrachtwagenparkeren (zowel kwantitatief als kwalitatief) en een inventarisatie van verschillende oplossingen/maatregelen op het vlak van effectiviteit en haalbaarheid (juridisch, technisch, aanvaarding, financieel en uitvoerbaarheid) op het grondgebied van Maldegem.
De parkeerproblematiek van vrachtwagens en camionettes in ons centrum kan hiermede ook aangepakt worden.
De maandagmarkt
De markt op maandag is een belangrijke economische en commerciële troef voor onze gemeente. We versterken de authenticiteit ervan door in te zetten op kwaliteit, originaliteit en creativiteit. We denken bijvoorbeeld aan:
[*] Het vrijmaken/stimuleren van een lokale boerenmarkt en de promotie van lokale producten.
[*] Samen met de marktkramers moeten we op zoek naar nieuwe initiatieven die de markt een nieuw elan geven. Dit kan het beste gebeuren binnen de schoot van de Maldegemse economische raad.
We voorzien een beter overleg en de oprichting van een volwaardige marktcommissie zodat er een betere promotie kan gevoerd worden samen met een betere afstemming met verschillende Maldegemse evenementen.
Dergelijke initiatieven kunnen ondersteund worden door de economische raad.
Landbouw
Dankzij de land- en tuinbouwers is er veel open ruimte behouden gebleven op het Maldegemse grondgebied. Plattelandstoerisme en -educatie kan hier verder uitgebouwd worden.
Om landbouwactiviteiten in de toekomst te verbreden steunt Maldegem de uitbouw van hoevetoerisme en het verkopen van streekproducten. Hierbij zorgen de gemeentelijke diensten voor logistieke ondersteuning zoals bewegwijzering, aankondigingsborden. De samenwerking met dienst toerisme evenals de economische raad lijken evidenties.
Maldegem ondersteunt landbouwers op een actieve manier met het onderhoud van de grachten en wegen alsook met het groenonderhoud en het verstrekken van gratis recyclage van landbouwfolie.
Via de landbouwadviesraad/economische raad kunnen landbouwers en landbouworganisaties concrete problemen aankaarten. We onderzoeken de subsidiemogelijkheden voor het stimuleren van moderne technieken.
N-VA Maldegem ondersteunt actief ‘Korte Keten’-initiatieven. De Maldegemnaars worden aangezet om deze lokale productie een duw in de rug te geven via een lokale boer(inn)enmarkt. Zo ondersteunt N-VA Maldegem de lokale voedselproductie.
Boeren- of boerinnenmarkt
De essentie van een boerenmarkt is het stimuleren van een Maldegems plattelandsbeleid door het aanbieden van eigen streekproducten, artisanale zuivelproducten, bioproducten, seizoensproducten (het is geen afgeslankte weekmarkt met reguliere producten).
Een boerenmarkt geeft lokale boeren en producenten een direct verkoopkanaal, waardoor ze een eerlijke prijs voor hun producten kunnen krijgen zonder tussenkomst van groothandels. Dit bevordert ook de duurzaamheid doordat er minder transport nodig is.
Ondernemingsvriendelijke diensten en beleid organiseren
We organiseren de gemeentelijke administratie op een klantvriendelijke manier. Op het gemeentehuis maken we 1 aanspreekpunt voor vragen over vergunningen, belastingen of gemeentelijke initiatieven.
We analyseren kritisch onze eigen procedures. Tijd is geld, zowel voor ambtenaren als ondernemers.
We voeren geen belastingen in voor ondernemers. N-VA pleit voor de afschaffing van de terrasbelasting mits een duidelijke regelgeving en handhaving bij niet-naleving van het terrasreglement.
Openbare werken
We pleiten voor open en tijdige communicatie over openbare werken. We beperken de hinder en reiken proactief informatie uit over de ondersteunende maatregelen van andere overheden.
We geven vrijstellingen op de bedrijfsbelasting voor de duur van de wegenwerken
We leggen een databank aan met leveranciers zodat wanneer we als lokaal bestuur offertes opvragen dit lokaal kan gebeuren.
We bekijken de mogelijkheden voor het invoeren van een extra gemeentelijke 'hinderpremie'. Die zorgt ervoor dat handelaars (winkels, horeca en diensten) een financiële ondersteuning krijgen op het moment dat hun zaak te maken heeft met ernstige hinder van openbare werken en dit bovenop de Vlaamse hinderpremie.
Een planmatige aanpak
In de volgende bestuursperiode wil N-VA nog een niveau hoger schakelen en dit ondernemersbeleid ook planmatig verankeren.
Een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan) Detailhandel moet de verhouding tussen de handelszaken in het centrum en de baanwinkels regelen. Welke handelszaken zijn waar gewenst, met meer garantie voor een gevarieerd kleinhandelsaanbod? Wat hoort thuis in het centrum (van Maldegem en Adegem) en wat langsheen de Handelskilometer? Geen verdere horeca-ontwikkeling langs de N9, maar inzetten op sfeer en gezelligheid en horeca-concentratie in het centrum. Wel de handelskilometer verkeersveiliger maken, in overleg met AWV.
Waar het kan, inzetten op functioneler ruimtegebruik en duurzaamheid in de bedrijvenzone: door gemeenschappelijk ruimtegebruik (voor gezamelijke afvalverwerking en vergaderruimtes, gemeenschappelijke parking of picknickruimte voor het personeel); Meer in de hoogte laten bouwen (beneden atelier, boven kantoorruimte); daken optimaal benutten (groendak of zonnepanelen); aaneensluitende constructies mogelijk maken tot aan de rooilijn, enz.
Nieuwe zachte ruimte aansnijden voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijvenzones kan wettelijk niet meer, maar door functioneler ruimtegebruik -waar mogelijk- in de bestaande bedrijvenzone kan bijkomende ruimte gevonden worden. Vandaar ons voorstel om Veneco (= beheerder van de bedrijvenzone) een studie te laten maken naar de mogelijkheden tot verhogen van het ruimtelijk rendement in de bedrijvenzone. Op basis daarvan zou het RUP aangepast kunnen worden.
Ook willen we nadenken over -budgettair haalbare- stimulerende maatregelen om de concentratie aan handels- en horecazaken te vergroten in de reeds afgebakende kernwinkelgebieden.
Dit alles planmatig verankeren is de beste waarborg op langere termijn voor bijkomende ruimte om te ondernemen, voor een levendige kern in Maldegem-centrum, voor een evenwichtiger economische ontwikkeling langs de handelskilometer en om leegstand te voorkomen.
UNIZO Memorandum 2024: N-VA Maldegem luistert!
- Een kwalitatieve gemeentelijke dienstverlening Akkoord dat dit een aandachtspunt is, zeker gezien het spectaculaire personeelsverloop op de diverse diensten bij het vorige bestuur. Wat snelheid bij het verlenen van vergunningen zijn er wettelijke termijnen. Vooral het bekomen van de adviezen van externe adviesorganen is problematisch. De voorgestelde (en louter kwantitatieve) meetwijze raden wij daarom af. Dat een gemeente met bijna 25.000 inwoners best wel een voltijdse ambtenaar lokale economie (nu halftijds) kan gebruiken, daarin volgen we volledig.
- Een duidelijke visie op ruimtelijke ordening Een bestuur moet haar visie kunnen vertalen in stedenbouwkundige verordeningen of in een RUP. Alleen werd tijdens deze legislatuur (door de bestuurswissel) op dat vlak het geweer van schouder veranderd (gewijzigde visie). N-VA blijft hierbij wel vragende partij!
- Unizo vraagt ook om een vertaling van de bouwshift op lokaal niveau. Het RUP Reesinghe is daar een mooie illustratie van. Dit RUP was hèt kanteldossier voor de coalitiewissel.
- Een aantrekkelijk centrum en de nodige aandacht voor de deelkernen Grotere aandacht voor beleving werd reeds getoond door als gemeente de organisatie van de braderie te trekken, een nieuwe dynamiek in de wekelijkse markt te brengen, een initiatief als ‘Horecastraat’ te lanceren, de zichtbaarheid van het handelsapparaat te vergroten met beachvlaggen, enz. maar het werk is niet af. Unizo pleit verder voor robuuster en onderhoudsvriendelijker groen in het straatbeeld (lees: struiken in de bloembakken). N-VA heeft binnen het huidig bestuur ingezet op bloemenmanden en dit zowel in het centrum als in alle deelkernen. Op het vlak van toerisme wordt er momenteel een inhaalbeweging gemaakt door een periodiek overleg met de logieshouders, een informatievere website, nieuwe fietsroutes, de Maldegemse fietskaart, enz. Als N-VA Maldegem blijven we in deze samenhang ijveren voor een flink hoger budget voor ‘Citymarketing’ en het oprichting van een ‘Adviesraad Toerisme’.
- Een nieuwe gemeentelijke website en ondernemersloket Op dit vlak is er goed nieuws: de gemeentelijke website wordt vernieuwd. Maar dit belet niet dat het luik ondernemen ondertussen een pak informatiever dan vroeger is geworden en aanvragen ook digitaal kunnen. En ja, ook Unizo staat vermeld.
- Tijdige communicatie over hinder bij werken Bij werken aan een gewestweg verwittigt AWV de betrokken gemeenten (niet hun inwoners) doorgaans amper twee maanden voordien. Zonder twijfel vormt communicatie een belangrijk aandachtspunt en hier is duidelijk werk aan de winkel.
Toerisme als economische troef
TOERISME ALS ECONOMISCHE TROEF
Met N-VA aan het Maldegemse roer wordt er ingezet op een sterk toeristisch imago.
Maldegems toerisme in één cijfer: 33.778
Het aantal overnachtingen in Maldegem voor 2023: 33.778 overnachtingen, waarvan 20.103 vanuit het binnenland en 13.675 van buitenlanders.
Een mooie toename ten opzichte van de 30.000 overnachtingen in 2022! Dit moet een stimulans zijn om toerisme ernstig te nemen in Maldegem! Uitbouw van een laagdrempelige dienst voor toerisme in het hart van de dorpskern van Maldegem is nodig. Het voorstel van de CARM (cultuuradviesraad) om hiervoor te denken aan huis Wallyn is interessant.
Patrimonium als troef
Maldegem heeft een bijzonder rijk historisch patrimonium dat in belangrijke mate het straatbeeld bepaalt. Dit wekt bewondering bij wie onze gemeente bezoekt. N-VA wil dit zo houden en zo mogelijk versterken.
Infobalie
Op het vlak van toerisme staan beleven en genieten centraal. De aanwezigheid van een toeristische infobalie is noodzakelijk.
‘Couleur locale’
Belangrijk is dat de bezoeker het unieke toeristische karakter visueel ervaart. Maldegem moet haar couleur locale onderstrepen in het straatbeeld met specifiek straatmeubilair, het aanbrengen van informatieve borden met anekdotes of het aanduiden van historische ankerpunten.
Een duidelijk terrassenreglement kan hierin een rol spelen. N-VA pleit voor de afschaffing van de Maldegemse terrasbelasting mits degelijke reglementering en handhaving.
Streekproducten en –marketing
In samenwerking met streek- en hoeveproducenten steunt de gemeente de organisatie van periodieke streekmarkten. Streekmarkten dragen bij tot de promotie van de streekidentiteit als toeristisch product en zetten bovendien in op een korte en duurzame voedselketen.
Oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s
N-VA stelt voor om een aantal oplaadpunten te voorzien voor elektrische fietsen aan enkele stoppunten op de druk bezochte toeristische fietsroutes in Maldegem.
Zo’n oplaadpunten zijn eveneens geschikt voor het opladen van elektrisch aangedreven minder mobielen- en gehandicaptenwagens.
Met de oplaadpalen onder een luifel met zonnepanelen doet de maatschappij twee keer winst: gezond bewegen en groene stroom!
Dag- en verblijfstoerisme
De gemeente werkt verschillende toeristische arrangementen uit in samenwerking met lokale toeristische actoren (bv: toeristische rondleidingen en wandelingen).
Lokale toeristische trekpleisters worden slim gecombineerd met recreatieve of culinaire activiteiten.
De gemeente promoot dit aanbod actief via bij voorbeeld het Comité van Initiatief.
Het verbinden van horeca en toerisme
Een bloeiende en kwaliteitsvolle horeca draagt in grote mate bij tot de leefbaarheid van onze gemeente. Horeca biedt lokale tewerkstelling, verhoogt de toeristische aantrekkingskracht en draagt bij tot een sterk sociaal weefsel.
Horeca staat vaak niet op zichzelf, maar hangt af van toeristen, inwoners en lokale bedrijvigheid.
N-VA Maldegem zet in op een horecavriendelijk klimaat en maakt de koppeling tussen toerisme en horeca.
Openbare toiletten op centrale plaatsen aanbieden
Er is in Maldegem nood aan voldoende propere en goed aangeduide openbare toiletten in het centrum van Maldegem.
Onder het huidige N-VA bestuur realiseerde reeds een flinke inhaalbeweging in de deelkernen.
Een evenementenloket
Een evenementenloket biedt aan de verantwoordelijken van organiserende personen of verenigingen hulp aan bij het invullen van de aanvraagdocumenten. Dit moet leiden tot administratieve vereenvoudiging, een snelle afhandeling van alle aanvragen en betere communicatie en samenwerking met het gemeentebestuur.
Een eenvoudige administratieve procedure, gecombineerd met een duidelijk gemeentelijk evenementenreglement, werkt drempelverlagend om als persoon of vereniging een leuk evenement te organiseren.
Studie ontwikkelingsmogelijkheden ‘Noord-Zuid as’
N-VA Maldegem wil sterk inzetten op een nieuw te ontwikkelen fietsas Middelburg-Maldegem centrum.
Het historische Middelburg en het toeristisch verder uit te werken Drievlaanderenpunt zou de fysieke connector kunnen vormen op een “noord-zuid gerichte fietsas” richting Maldegem. Dit zou Maldegem centrum toelaten aan te sluiten op de uitermate interessante Zwinregio en zorgen voor een meer dan welkome penetratie van fietsers en recreanten in ons centrum.
Deze investering zou 100% bijdragen aan de verdere ontwikkeling van woonwerkverkeer op ons centrum (Maldegem centrum ontvangt nog altijd dagdagelijks 700 werknemers), maar zou in hoofdzaak mee vorm geven aan een kwalitatieve leefomgeving en Maldegem centrum connecteren op de uitermate interessante Zwinregio.
De Nood-zuid as zou meer dan ooit zijn doeltreffendheid bewijzen, zelfs als lokale ader naar bvb de Meos, Sint Annapark, enz...
Een Maldegems horecabeleid met vier pijlers
Een Maldegems horecabeleid met vier pijlers.
Een kwalitatieve, diverse, leefbare en levendige horeca zorgt mee voor de toeristische uitstraling van onze groene gemeente en het welbevinden van haar inwoners.
1/ Een kwalitatieve horeca
Een ambtelijk ‘aanspreekpunt horeca’ op het gemeentehuis is noodzakelijk. Met de dienst lokale economie is er een duidelijk ambtelijk aanspreekpunt op het gemeentehuis en dat dienen we te behouden.
Startende ondernemers worden ondersteund met passende informatieverstrekking. Op dit ogenblik is er een informatief horeca-luik beschikbaar op de gemeentelijke website.
Aanvragen moeten digitaal ingediend kunnen worden. Dit gaat over de mogelijkheid om een aanvraag voor een drankvergunning, pop-up horeca-initiatief, terrasvergunning,… ook digitaal te kunnen insturen, buiten de openingsuren, via een digitaal invulformulier op de gemeentelijke website. Dit komt meteen in de mailbox van de behandelende dienst terecht.
Vorming moeten we stimuleren. Afhankelijk van de vormingsnoden kan vorming worden georganiseerd door de gemeente in samenspraak met externe partners zoals Unizo, Horeca Vlaanderen (horeca forma) of Vlaio.. Zo maken we onze plaatselijke horeca-uitbaters kwalitatief nog sterker.
Een startersbrochure horeca op de gemeentelijke website is een perfecte tool. Op de gemeentelijke website staat een bijna honderd bladzijden tellende digitale startersbrochure ism VVSG. Ze biedt een overzicht van al wat bij een horeca-uitbating komt kijken: brandveiligheid, hygiëne, muziek, voedselveiligheid, tewerkstelling van personeel, enz. Ook staan de contactgegevens er in van de eigen gemeentelijke diensten naar waar verwezen wordt. De brochure wordt jaarlijks ge-updated.
Een terrasreglement als algemeen kader en als referentie bij de behandeling van aanvragen voor een terrasvergunning. Dit betreft o.a. de inname van het openbaar domein voor het opstellen van een terras. Dit laatste vereist toelating van het gemeentebestuur. Daarbij moet er gekeken worden naar de veiligheid en de vrije doorgang. Een reglement regelt de aanvraag, de behandelingsprocedure en de randvoorwaarden (o.a. van de materialen) evenals aansprakelijkheden en sancties. Een degelijk en regelmatig herzien reglement is een houvast voor zowel bestuur als aanvrager.
Onze gemeentelijke website (Visit Maldegem) bevat een digitale horecagids. Dit is een overzicht van het aanbod eten&drinken met filtermogelijkheden. Nuttig voor zowel toeristen als eigen inwoners en de klanten in onze handelszaken. De gids kwam tot stand met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.
Het jaarlijks opvragen van een verzekeringsattest bij horeca-uitbaters geeft de zekerheid dat de nodige verzekeringspremies in het kader van de -publiek toegankelijke- horeca-uitbating zijn betaald. Het is van belang om dit niet enkel naar aanleiding van de opening (van een nieuwe zaak) te controleren.
Het is wenselijk dat de procedure voor behandeling van een aanvraag drankvergunning versterkt wordt. Al wie alcohol schenkt voor consumptie ter plaatse op een publiek toegankelijke plaats moet over een drankvergunning beschikken. De aanvraag voor een drankvergunning is tevens de aanleiding voor het bestuur om het horeca-initiatief in zijn geheel tegen het licht te houden met het oog op brandveiligheid, hygiëne, ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu, enz. De interne diensten geven advies ten behoeve van het schepencollege dat beslist.
Een pop-up reglement horeca diend te zorgen voor een duidelijk kader. Ook het afleveren van een tijdelijke drankvergunning onder voorwaarden voor pop-up horeca gebeurt op dezelfde wijze als de procedure voor het bekomen van een reguliere drankvergunning. Daarenboven wordt pop-up horeca een sluitingsuur en sluitingsdagen opgelegd.
Periodiek in dialoog gaan met onze horeca is vanzelfsprekend. Het is als bestuur belangrijk om te weten waar onze horeca-uitbaters mee zitten en wat voor hen belangrijk is, ook al kunnen we niet steeds op alles een pasklaar antwoord geven.
2/ Een divers horeca-aanbod op de juiste locatie
Welk type horeca-aanbod is nog niet aanwezig in de gemeente en is wenselijk (zou een verrijking betekenen)? In samenspraak met de lokale horeca en toerisme kan dit nader bekeken worden en kunnen suggesties gedeeld worden. Het startpunt in deze is het streven naar een evenwichtige horeca mix.
Voor N-VA is uitbreiding van horeca op de Handelskilometer niet gewenst. Sfeer en gezelligheid zoeken we in ons centrum! Specifieke uitbatingen zoals een ‘eventhall’ krijgen een plaats in onze bedrijvenzone. Dit alles kan worden vastgelegd in een “RUP Detailhandel”. N-VA wil hier werk van maken.
3/ Een leefbare horeca (relatie horeca-omwonenden-gemeentebestuur)
Goede afspraken maken en in overleg treden is de enige juiste weg vooruit. Hoe kunnen bewoners en horeca partners zijn voor elkaar?
Overlast moet snel aangepakt worden en een passende handhaving is absoluut noodzakelijk. N-VA staat voor een lik-op-stuk beleid. Een aanpak kan gebeuren middels vaststellingen door de politie, knelpuntgesprek met betrokkenen, afsprakennota, regelmatige evaluatie, opmaak p.v. , hoorzitting, waarschuwing, opnieuw opmaak p.v. , hoorzitting en een burgemeester die effectief optreedt in geval van herhaalde verstoring van openbare orde, veiligheid of gezondheid.
Pop-up horeca vereist evengoed een drankvergunning als reguliere horeca en zo’n aanvraag wordt even streng afgetoetst op het vlak van brandveiligheid, hygiëne, ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu, afval, enz. De interne diensten adviseren hierin het schepencollege. Een eventuele toelating is steeds tijdelijk en gekoppeld aan voorwaarden om overlast te beperken. Na afloop van dit tijdelijk initiatief volgt een evaluatieverslag dat tevens gebruikt moet worden bij de vergunningsverlening bij een herhaling van het desbetrefffende pop-up initiatief.
Het komt er op aan om een evenwicht te vinden tussen enerzijds het recht van uitbating (ondernemen) en anderzijds de (nacht)rust van de buurt.
4/ Een levendige horeca (beleving in de dorpskernen aanzwengelen)
Dit kan middels het betrekken van de horeca bij evenementen. Toeristische fiets/wandelroutes op slimme manier de dorpskern integreren is evident.
Andere suggesties zijn bvb.:
- een wandelroute met degustatie van speciale bieren, lokale specialiteiten, enz..
- toerisme-arrangementen tussen logiesuitbaters en eetgelegenheden stimuleren
- een kortingenboekje voor logerende toeristen met kortingen bij handelaars en horeca
- logiesuitbaters en eetgelegenheden werken met lokale hoeveproducten
- de Marktstraat wordt (tijdelijk autovrije) horecastraat
- het lokaal bestuur ondersteunt originele uitbatingsconcepten en initiatieven
Een financieel gezonde gemeente
EEN FINANCIEEL GEZONDE GEMEENTE
De lokale overheid functioneert met het geld van de burger. Met dat geld moet omzichtig worden omgesprongen.
Een transparant financieel beleid, met een begroting in evenwicht is cruciaal.
Verantwoordelijk financieel beheer We organiseren aan het begin van de legislatuur uitgaventoetsingen. We lijsten elke (significante) uitgave, subsidie en premie op en toetsen die aan het oorspronkelijke doel. Zo kunnen we bij het opstellen van het nieuwe meerjarenplan elke euro zo efficiënt en effectief mogelijk besteden. We gebruiken de gemeentebelastingen als sturende kracht om andere beleidsdoelstellingen te ondersteunen. Denk hierbij aan: - de leegstandstaks; - de belasting op nachtwinkels of hinderlijke bedrijven; - de belasting op tweede verblijven - .. We verlagen de belastingen als de uitgaven dit toelaten. We gaan geen schuldenput creëren op kap van de toekomstige belastingbetalers. Dienstverlening moet niet noodzakelijk gebeuren op het niveau onze gemeente. Waar mogelijk kijken we over de gemeentegrenzen om via samenwerkingen onze inwoners de beste dienstverlening te geven aan de beste prijs.
Keuzes durven maken
Daarbij moeten we, zeker in de huidige budgettaire context, keuzes durven maken. Als N-VA willen we nadrukkelijk inzetten op investeringen en besparen op exploitatie. Blijven investeren is noodzakelijk, terwijl het overheidsbeslag zonder twijfel beperkt moet worden.
Een goed financieel beleid is bovendien gebaseerd op feiten en analyses en houdt rekening met zowel de korte als de lange termijn; enige voorzichtigheid is in dat verband geboden.
Tot slot moeten we het financieel beleid zowel voor de eigen organisatie als voor de burgers simpel houden. Eenvoud is het kernbegrip.
De tering naar de nering zetten
Meetbare en geauditeerde efficiëntiewinsten realiseren van minstens 3% per jaar op de lopende uitgaven. Dat kan onder meer via:
[*] doorgedreven analyse van de lokale dienstverlening en de bijhorende kostprijs.
[*] efficientiewinsten door integratie OCMW.
[*] vermindering administratieve lasten.
[*] creativiteit: inzetten op slimme gemeentelijke investeringen.
Fiscaal Maldegem interessant maken voor nieuwe bedrijven
Aan nieuwe bedrijven in Maldegem wordt gedurende vijf jaren teruggave verleend van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Aan bedrijven die uitbreiding hebben genomen met als gevolg een vermeerdering van het kadastraal inkomen der bedrijfsgebouwen en –terreinen, wordt, met betrekking tot het met de uitbreiding verband houdend kadastraal inkomen, eveneens gedurende vijf jaren teruggave verleend van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Dergelijke ondersteuning moet wel gebaseerd worden op extra tewerkstelling of leiden tot extra tewerkstelling.
Ruimtelijke ordening & mobiliteit
RUIMTELIJKE ORDENING & MOBILITEIT IN HET TEKEN VAN LEEFBAARHEID
Het ontwikkelen van leefbare kernen
- We bakenen via een stedenbouwkundige verordening en ruimtelijk uitvoeringsplan ons kernwinkelgebied verder af. We ondersteunen en geven vorm aan aangepaste kleinhandelsactiviteiten zoals winkel of horeca die zonder uitzondering kernversterkend werken. Hiervoor bestaat een ruim aanbod van flankerenden maatregelen die we op onze eigen Maldegemse schaalgrootte implementeren.
- We houden de kern bereikbaar voor iedereen. Via een gespreid aanbod van parkeerplaatsen en verkeersluwe straten met fietsenstallingen laten we de bezoekers zelf de keuze hoe ze optimaal van onze kern kunnen genieten.
- We gaan samen met De Lijn bekijken hoe we onze evenementen zo vlot mogelijk bereikbaar kunnen maken.
- Met een gericht subsidiereglement voor (groene) gevelrenovatie pakken we de verwaarloosde panden in onze kern aan. Het straatbeeld zal er op vooruit gaan en ook de eigenaars worden gestimuleerd om zelf ook te werken aan een kwalitatieve invulling van hun panden.
- We richten de openbare ruimte verder in tot een sfeervolle omgeving. Met terrassen en extra groen maken we van het centrum een aangename plaats om te vertoeven.
- We stimuleren akties die de aantrekkelijkheid van onze centra bevorderen (voorbeeld: de mooist versierde etalage in de kerstperiode / de opvalleste kersversiering /...) betrekken we ondernemers mee in het creëren van een sfeervolle omgeving.
- N-VA Maldegem is voorstander om initiatieven te ondersteunen bij het inrichten in de zomer van tijdelijke speelpleinen (speelplein ‘pop-up’). Zo kunnen (groot)-ouders rustig genieten van een terrasje bij de aanpalende horeca.]
Een goed beleid maakt werk van een leefbare gemeente:
[*] met bereikbare en aantrekkelijke dorpskernen
[*] met respect voor onze natuurlijke omgeving.
Een duidelijke ruimtelijke visie
We hebben een duidelijke ruimtelijke visie waar we ontwikkelingen willen stimuleren en waar we de open ruimte en bossen en groen willen beschermen. Om die doelstellingen te realiseren, stellen we de nodige RUP’s en verordeningen op. We communiceren hierover met de bevolking en zorgen voor een ruim draagvlak.
N-VA wil een ”Algemene gemeentelijke stedenbouwkundige verordening”
Een Maldegemse “gemeentelijke stedenbouwkundige verordening” is een stedenbouwkundige verordening die wordt aangenomen om het bouwen binnen de gemeente Maldegem te reglementeren.
Dergelijke verordening bevat voorschriften die van toepassing zijn op alle constructies en bouwwerken op het grondgebied van onze gemeente. Indien bepaalde hoofdstukken of onderdelen betrekking hebben op specifieke deelgebieden (o.a. inzake het parkeerbeleid), dan moet dit uitdrukkelijk bij dit onderdeel van de verordening vermeld worden.
Voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning (vroeger stedenbouwkundige vergunning genaamd) dienen de ingediende plannen aan deze voorschriften te voldoen. Het raadplegen van dit document is dus uitermate belangrijk en schept duidelijkheid voor iedereen met bouwplannen in Maldegem.
Met deze verordening wil N-VA Maldegem definitief paal en perk stellen aan het, al dan niet ingebeelde, cliëntelisme.
N-VA Maldegem maakt zich sterk dat deze verordening zal helpen in het garanderen van een minimale kwaliteit zowel voor het gebouw, zijn bewoners en gebruikers als voor de omgeving. Deze beoogde kwaliteit omvat duidelijke uitspraken over de leefbaarheid, duurzaamheid, beeldkwaliteit en veiligheid.
Inspraak
Omdat democratie en inspraak basisrechten zijn van elke burger moeten we meer investeren in overleg: overleg met de buurt en de bewoners, overleg met het middenveld (natuur, landbouw, bedrijfsleven, … ). Inspraak en participatie bij de start van de besluitvorming moeten leiden tot de juiste keuzes en creëren een voldoende groot draagvlak.
Lange termijn en algemeen belang
We vinden het belangrijk dat de gemeente haar beleidskeuzes uitdrukkelijk verantwoordt vanuit een langetermijnvisie, gebaseerd op het algemeen belang.
In het ruimtelijk beleid ligt de nadruk op:
[*] kernversterking met behoud van het eigen karakter
[*] verdichting van het bebouwde gebied
[*] het structureel beschermen van de open ruimte
Gemeentelijke dienst stedenbouw wordt een heus woonloket
De leegloop van de Maldegemse diensten en de dienst stedenbouw in het bijzonder moet stoppen. N-VA wil per kerende een voldoende en ruime (her)bestaffing van de dienst stedenbouw. Dit moet toelaten om tijdig de nodige vergunningen af te leveren en de nodige duidelijke (pre-)adviezen te formuleren.
Maldegem is ontvoogd. Dit houdt in dat we als gemeente moeten voorzien in een degelijke werking van de dienst stedenbouw met behoud van expertise en specialisatie. (Ver)bouwen, renoveren, ontwikkelen, enz... zijn complexe zaken en van essentieel belang voor de verdere ontplooiing van de gemeente.
We bieden woonadvies, voorzien begeleiding op maat en sensibiliseren de bevolking over wonen (mogelijks in samenwerking met of ter aanvulling van ‘Woonwijzer Meetjesland’). We creëren één loket of ‘woonwinkel’ (bv. op dienst stedenbouw) waar burgers terechtkunnen voor informatie over woonsubsidies, (ver)bouwen, energieadviezen, inschrijvingen, private huur, leegstand en verkrotting.
We maken van het woonloket het aanspreekpunt bij uitstek voor eigenaars, huurders en verhuurders.
Een woningtypetoets bij goedkeuring bouwvergunning voor appartementen
Een appartement is een geschikte woonvorm voor alleenwonenden en voor bejaarden, maar niet voor jonge gezinnen met kinderen.
Door de ongebreidelde appartementenbouw vluchten vele jonge gezinnen weg uit het centrum van Maldegem. Intussen is alle leven op straat tot een minimum gereduceerd. Een evenwichtige woningmix draagt immers bij tot een aantrekkelijk straatbeeld.
Ook mogelijkheid tot afkoop van de verplichting om per appartement een garage te bouwen, is voor N-VA een brug te ver.
Wonen in de dorpskern
Bijkomende woningen worden ook hoofdzakelijk in de dorpskern ontwikkeld, dicht bij handel en diensten en eenvoudig bereikbaar voor voetgangers en fietsers. Het is aan de gemeente om die dorpskern aantrekkelijk te maken en te houden.
Het stimuleren van kangoeroe woningen is waardevol. Dit zorgt voor een levendige dorpskern met positieve antwoorden op opvang voor kinderen. Het zorgt voor een meer dense bewoning met een familiaal karakter en het biedt ook antwoorden op problemen gerelateerd aan de vergrijzing.
Grachten en beken goed en ecologisch onderhouden
Om wateroverlast te voorkomen moet de gemeente, samen met de buurtbewoners de grachten en beken goed en ecologisch onderhouden.
N-VA Maldegem ijvert bovenlokaal voor de afschaffing van de belastingen geïnd ten behoeve van de ‘Polder van Maldegem’ en wil laten onderzoeken in hoeverre alle activiteiten kunnen overgenomen worden en uitgevoerd worden in eigen beheer.
De Maldegemse wegen ’s winters vlugger gestrooid krijgen
Maldegem is een bijzonder uitgestrekte gemeente. Het is een hele opgave om de wegen tijdig gestrooid te krijgen. N-VA wil de gemeentelijke aanpak verbeteren met als bijzonder punt van aandacht het snel vrijmaken van de fietspaden.
We denken hierbij aan samenwerking met de Maldegemse boeren en loonwerkers.
De trappen aan de Ede en pleinbeleving
We durven pleiten voor het herbekijken van de trappen aan de ‘Ede’. Want, hoe duur het ook was, het is een totaal onaantrekkelijk concept dat zelfs uitgesproken gevaarlijk is. Dit moet en kan met zekerheid anders, mooier en veiliger.
Met inspraak van omwonenden, scholen en verenigingen willen we deze plaats terug een functie geven. We denken in de richting van een soort terras boven het water met groene aankleding dat een rustpunt kan zijn over de middag, maar evengoed een ontmoetingsplaats met straattheater of kleine evenementen.
Voorgaande dient ingepast te worden in ‘pleinbeleving’. Pleinbeleving biedt gezelligheid. Bij de renovatie van de markt dient rekening gehouden te worden met de aanleg van terrassen en het inzetten op pleinbeleving. Niets gezelliger dan keuvelen onder de kerk- en/of stadhuistoren.
Een snelbusdienst naar Gent, Brugge en Aalter
Op mobiliteitsvlak moet het gemeentebestuur bij ‘De Lijn’ aandringen op rechtstreekse busverbindingen naar Brugge, Gent en Aalter.
Nader onderzoek omtrent het inrichten van een pendelbusverbinding vanaf het industriepark die aansluiting garandeert met de snelbusdiensten en dit van 6 tot 9 en van 15 tot 19 uur kan interessante inzichten verschaffen.
Geluidsoverlast van de N49 beperken
Op verschillende plaatsen moet de geluidsoverlast van de N49 verder beperkt worden. Hiervoor bestaan technische oplossingen maar dit kan evenzeer door lokale ingrepen zoals een groene buffer.
Doorgaand verkeer weren
We moeten doorgaand verkeer buiten woonkern houden en bestemmingsverkeer daarentegen faciliteren.
Routes, circulatieplannen moeten flexibel kunnen aangepast worden om veiligheid te verbeteren, bereikbaarheid te optimaliseren en ruimte te bieden aan diverse activiteiten (maandagmarkt, optochten, grotere socio-culturele activiteiten, enz...).
Wandel- en fietspaden tijdig herstellen en goed onderhouden
Het is belangrijk om wandel- en fietspaden tijdig te herstellen en goed te onderhouden. Het recreatieve wandel- en fietsnetwerk dient verder uitgewerkt te worden.
De bewegwijzering correct onderhouden is een klein maar zeer belangrijk aandachtspunt.
Autoluwe schoolomgeving
We maken alle schoolomgevingen autovrij of autoluw bij het begin en het einde van een schooldag. De gemeente sensibiliseert leerlingen, scholen en ouders over het fietsgebruik van en naar school.
(groot)Ouders die hun (klein)kinderen toch met het voertuig tot nabij de schoolpoort wensen te brengen moeten de mogelijkheid hebben om dit via een kiss-and-ride-zone te doen. Een dergelijke zone hoeft daarbij niet op een halve meter van de schoolpoort te zijn. Een (tijdelijk) eenrichtingsverkeer verhoogt dan weer de veiligheid, kinderen kunnen begeleid in groepjes tot aan de schoolpoort gebracht worden,…
N-VA Maldegem is een warme pleitbezorger voor zoeken naar mogelijkheden om de site van Oud St. Jozef mee te betrekken in een verbeteringsproject bij de verdere optimalisering van de bereikbaarheid van het gemeenschapsonderwijs.
Zorgzaam omgaan met historisch erfgoed
N-VA wil de historische panden die Maldegem in eigen bezit heeft als gemeentelijk patrimonium behouden en een eigentijdse invulling geven.
Wie eigenaar is van een beschermd gebouw of van een pand dat als onroerend erfgoed is geïnventariseerd wordt aangemoedigd om dit verleden maximaal te koesteren voor de toekomst.
Eén centraal gemeentelijk meldpunt
De Maldegemse inwoners moeten verkeersproblemen of de slechte staat van een weg, maar evengoed grote en kleine milieuklachten kunnen melden bij de gemeentediensten via één overzichtelijke gemeentelijke website of via de daarmee verbonden app. (zie ook: ‘fix-my-street’ app onder hoofdstuk ‘Een sterk lokaal bestuur’).
Werken aan minder hinder
Werken van enige omvang veroorzaken dikwijls hinder en zorgen voor ergernis in zowel de buurt als voor passanten. Hulp aan getroffen handelszaken kan door administratieve ondersteuning (minder hinder budget - hindersubsidie), ondersteunen van commerciële acties voor/na de werken maar ook tijdens de werken, informeren omtrent belastingvrijstellingen, enz...
N-VA stelt concreet voor om te werken met:
[*] een stevig uitgewerkt, gedetailleerd en getest gemeentelijk draaiboek
[*] een bereikbaarheidsadviseur in geval van grotere werken
[*] een ‘minder hinder check’ bij de beoordeling van aanbestedingen
[*] vooraf tijdige communicatie over wat er zal gebeuren en het actief zoeken naar minimalisatie van de hinder
[*] informatieverstrekking over de hinderpremie
Digitale schoolbereikbaarheidskaart
Een digitale schoolbereikbaarheidskaart brengt mobiliteitsknelpunten rond scholen in kaart.
Voornamelijk leerlingen uit het middelbaar onderwijs gebruiken de fiets om zich van en naar school te verplaatsen. De nood aan een duidelijk overzicht van de veiligste (fiets)routes naar school is dus groot.
Als voorbeeld kan verwezen worden naar ‘Route2school’ project. Hierbij verzamelt men data over het verplaatsingsgedrag van leerlingen en de mobiliteitsknelpunten in de deelnemende gemeente. Die informatie wordt verwerkt in een digitale schoolroutekaart, die men zowel op een website als via een smartphone-app kan raadplegen. De schoolroutekaart wordt gemaakt voor én door leerlingen. Aan de kaart wordt ook een actieplan gekoppeld dat oplossingen aanreikt voor infrastructurele aanpassingen, verkeersopvoeding, sensibilisering en handhaving. Intussen nemen al meer dan 25 steden en gemeenten aan het project deel – wat goed is voor 318 scholen.
Een regionale mobiliteitsaanpak
De gemeenten moeten onderling meer samenwerken en grensoverschrijdende afspraken maken. Gemeenten uit één vervoersregio moeten samenwerken om de mobiliteit in de regio voor iedereen te garanderen. Mobiliteitsplannen, fietspaden, (vracht)routes en vervoer op maat moeten over de gemeentegrenzen heen bekeken worden.
Samenwerking wil zeggen ‘samen werken’ en oplossingen voor grensoverschrijdende projecten mogen nooit botsen op ideologische scheidingslijnen of op persoonlijke geschillen.
Een aangepast handhavingsbeleid
We voeren een aangepast handhavingsbeleid. In de buurt van de scholen controleren we op de snelheid van de voertuigen, evenals op foutparkeerders die het zicht belemmeren en zo gevaarlijke situaties in de hand wekken.
Samen met de politiediensten herzien we het GAS-reglement in functie van de verkeersveiligheid (en verkeershandhaving).
De gemeente geeft het goede voorbeeld
Maldegem geeft het goede voorbeeld en zet maximaal in op fietsgebruik voor de eigen werking. Het gemeentepersoneel wordt gestimuleerd om de fiets te gebruiken.
Bij de vernieuwing van het wagenpark kunnen bijv. enkele auto’s van de gemeente worden vervangen door (elektrische) dienstfietsen of doet men met de verschillende diensten aan autodelen.
Milieu = Een must
MILIEU = MUST!
Duurzaam in daden, niet in woorden
N-VA Maldegem ijvert voor een gezond leefmilieu
De gemeente moet haar burgers daarin stimuleren.
Preventie en sensibilisering draagt bij tot een propere leefomgeving.
De financiële bijdrage die de gemeente daarvoor vraagt van haar inwoners moet rechtvaardig zijn.
De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven.
Sensibilisering rond groepsaankopen
De gemeente geeft systematisch ruchtbaarheid aan de initiatieven tot groepsaankoop van zonnepanelen en zonneboilers. N-VA Maldegem wil onderzoeken hoe bewoners/eigenaars met een basisinkomen (of minder) hierbij ondersteuning kunnen krijgen.
Oplaadpalen voor elektrische voertuigen
Verdere uitbouw van oplaadpunten in alle gemeentelijke leefkernen.
Energieaudit gemeentelijk patrimonium
Een energiescan van de gemeentelijke gebouwen die dit nog niet of niet recent hebben gekregen. De hieruit volgende nodige aanpassingen en investeringen vormen de basis van een haalbaar meerjarenplan voor patrimoniumbeheer.
Vernieuwing straatverlichting
Wanneer straten heraangelegd worden, wordt ook de verlichting vernieuwd met LED en zonnecellen.
Ook omgevingsvriendelijke en adaptieve verlichting moet mogelijk zijn: veel licht wanneer nodig (bij beweging in de straat), minder licht wanneer het rustig is in de straat. Samen met aangepaste armaturen zorgt dit voor minder strooilicht, nog minder energieverbruik, meer rust voor de fauna, maar blijft toch het veiligheidsgevoel van een verlichte straat gegarandeerd.
Ook de verlichting van ons gemeentelijk patrimonium dient stelselmatig aangepast te worden aan de nieuwe technologieën.
Glasbol met vuilbak
Een propere buurt bevordert leefkwaliteit in elke buurt. Eenvoudige initiatieven als het plaatsen van een vuilbak naast een glascontainer kunnen hiertoe een bijdrage leveren.
Sluikstorters moeten aangepakt worden middels GAS-boetes.
Kleine windmolens voor particulier gebruik
Er is een sterk groeiende vraag bij particulieren, bedrijven en gemeenten naar eigen opwekking van duurzame energie. N-VA wil inzetten op groene energie, met respect voor de omwonenden. Kleine windmolens (masthoogte maximaal 15 meter) voor particulier gebruik kunnen voor ons wel.
Hiertoe is gemeentelijk beleidskader voor vergunningen nodig. Een beleidskader heeft geen verordenende kracht maar geeft weer hoe het Maldegems bestuur de ruimtelijke afweging en de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening voor kleine windturbines ziet. Het is een informatief document dat geïnteresseerden toelaat om een zicht te krijgen op de afwegingen die worden gemaakt bij de beoordeling van vergunningsaanvragen voor kleine windturbines.
Samenwerking met IVM herbekijken
Het IVM beleid is aan een evaluatie toe. De werking en de inbreng van de gemeenten mag wel eens tegen het licht gehouden worden.
De jaarlijkse forse winsten worden opgepot. Deze overschotten horen toe te komen aan de deelnemende gemeenten en moeten ofwel aangewend worden om de dienstverlening verder te verbeteren ofwel als dividend terug aan de gemeente gestort worden.
Milieuraad
De rol van de milieuraad kan verbreed worden.
Maldegem beloont verenigingen bij opkuis en/of ophaling van zwerfvuil
Maldegem stelt alle materiaal ter beschikking en betaalt een vergoeding per schoongemaakte kilometer. Verenigingen kunnen een beetje bijverdienen en dragen bij aan een nette buurt.
Schepen voor duurzaamheid
We pleiten voor invoering van de bevoegdheid ‘duurzaamheid’ bij een schepenmandaat.
Het recyclagepark één avond bijkomend open in de zomermaanden
N-VA wil het recyclagepark in de zomermaanden ook open laten zijn op een avond tijdens de week. Het recyclagepark sluit immers op weekdagen al om 16.45 uur. En op zaterdag is het er vaak erg druk.
Door één avond de openingsuren op te schuiven wil N-VA Maldegem dit realiseren met dezelfde personeelsbezetting.
Het recyclagepark anders en goedkoper organiseren
De dienstverlening op het recyclagepark kan veel beter door het reglement, de openingsuren en de indeling in zones aan te passen en door de verlaging van de tarieven.
N-VA Maldegem maakt zich sterk dat het beter en goedkoper kan:
[*] met één betalende ingang
[*] met objectieve meting van de aangeleverde hoeveelheden (wegen, niet schatten)
[*] met de houtcontainer op het gratis gedeelte (de gemeente krijgt namelijk zelf een vergoeding van de ophaler voor dit afvalhout)
[*] met een onderscheid in het bestedingsbudget volgens de gezinstoestand (één- en twee persoonsgezinnen ontvangen 25 € om te besteden. Gezinnen die bestaan uit meer dan twee inwoners ontvangen 40 €)
[*] door gebruik te maken van zelfverterende zakken (0.5 €/ zak). Voor het grasafval van kleine grasperkjes komt een nieuwe grascontainer op het gratis gedeelte
[*] door mensen voldoende wegwijs te maken en door steeds kordaat maar vriendelijk te helpen bij hun bezoek aan het recyclagepark
[*] door de mogelijkheid te bieden om compost mee te nemen.
[*] door een (al dan niet gedeeltelijke) vrijstelling voor aanlevering groenafval. Mensen met een tuintje worden zo niet bestraft. Parallel hieraan wordt iedere Maldegemnaar aangemoedigd zelf te composteren.
In het kader van sensibilisering is het aangewezen om het bezoek van scholen aan het recyclagepark te organiseren voor een educatieve rondleiding.
Een recyclagepark 2.0 tegen 2030
Maldegem verdient een nieuw recyclagepark op de huidige locatie met onder andere een betere verkeersdoorstroming, objectieve meting van hoeveelheden, vlotte toegankelijkheid van de verschillende zones en met focus op (veel) grotere gebruiksvriendelijkheid voor de bezoekers én werknemers.
In een modern recyclagepark staan de containers lager opgesteld zodat iedereen makkelijk zijn afval kwijt kan zonder hiervoor trappen te moeten klimmen.
N-VA vindt tevens dat de containers voor houtafval op het gratis gedeelte geplaatst moeten worden.
N-VA Maldegem maakt zich sterk dat het beter en goedkoper kan met de huidige infrastructuur:
• hertekenen van park voor een optimale flow (grasafval in zakken)
• met objectieve meting van de aangeleverde hoeveelheden (wegen, niet schatten)
• met de houtcontainer op het gratis gedeelte (de gemeente krijgt namelijk zelf een vergoeding van de ophaler voor dit afvalhout)
• door gebruik te maken van zelfverterende zakken. Voor het grasafval van kleine grasperkjes komt een nieuwe grascontainer op het gratis gedeelte
• door mensen voldoende wegwijs te maken en door steeds kordaat maar vriendelijk te helpen bij hun bezoek aan het recyclagepark
Compostmeesters
De opleiding tot compostmeesters promoten.
Onderwijs = De toekomst
ONDERWIJS = TOEKOMST
Multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur
Als N-VA Maldegem nemen we het voortouw in een vernieuwende ‘ruime school’ visie en vertalen we dit naar een concrete aanpak op het terrein. In de eerste plaats zetten we actief in op het multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur.
Voor N-VA ondersteunt de aanwezigheid van scholen het kloppend hart van de lokale gemeenschap. Zo leveren schoolgemeenschappen (én wijkscholen) een grote bijdrage aan het lokale Maldegemse sociale weefsel.
Buiten de schooluren
N-VA Maldegem pleit ervoor om de beschikbare schoolinfrastructuur optimaal te benutten. Daarom willen we schoolgebouwen openstellen, ook buiten de schooluren en tijdens de vakanties en dit bijvoorbeeld voor sport- en speelpleinwerking.
Evenzeer moeten het verenigingsleven, hobby - amateur - en sportclubs en andere verenigingen er terecht kunnen.
De gemeente coördineert
Uiteraard staan we erop dat er goede, praktische afspraken met de scholen en de burgers gemaakt worden op vlak van kostprijs, toegang, verzekering, reglement, toezicht en onderhoud. De gemeente kan daarbij een coördinatierol opnemen.
Door de nabijheid van de school hoeven ouders niet langer rond te rijden om hun kinderen van de ene activiteit naar de andere te brengen. Hun kinderen kunnen ook zelfstandig en veilig naar een activiteit trekken.
Naschoolse activiteit in de schoolgebouwen
Lokale verenigingen die zich al dan niet op schoolkinderen richten, hebben dan weer geschikte infrastructuur in de buurt. Door de combinatie van meerdere functies op één school moeten ouders na de schooluren hun kinderen bijvoorbeeld niet naar de academie brengen. De academie komt immers langs op school.
Aansluitend op de schooluren
Mogen we eens verder denken?
Wanneer de school gedaan is zijn de ouders meestal nog aan het werk. Na de les wil een kind eerst wel eens pauzeren. Waarom niet inzetten om de naschoolse (sport-) activiteit laten aansluiten op de schooluren?
Daarna komen de kinderen thuis op een tijdstip dat ook de ouders thuiskomen en kan de avond gezamenlijk doorgebracht worden. Nu moeten ouders op tijd thuiskomen, snel een hap eten om dan het kroost misschien naar een training te voeren en later terug op te halen.
Misschien kunnen de verenigingen (gegroepeerd in de gemeentelijke adviesraden) en de scholen elkaar hierin vinden, gestimuleerd door het gemeentebestuur. We willen de haalbaarheid hiervan zeker onderzoeken en hopelijk een bijdrage leveren aan het zoken naar evenwicht tussen werk en gezin (work-life balance).
Veilige fietstrajecten
N-VA Maldegem pleit voor veilige fietstrajecten met begeleiding in groep op een aantal grotere assen. Veilige fietstrajecten kunnen een bijdrage leveren aan de eerder aangehaalde optimalisering/verbetering van de bereikbaarheid van de scholen.
Vicieuze cirkel doorbreken
Veel ouders brengen hun kind met de auto naar school omdat ze fietsen niet veilig vinden. En waarom vinden ze fietsen niet veilig? Omdat veel ouders hun kind met de auto naar school brengen. In Maldegem willen we deze vicieuze cirkel doorbreken.
Kleine ingrepen kunnen zeer snel een concreet verschil maken. Dat kan gaan om ingrepen die parkeren aan de schoolpoort onmogelijk maken of om autovrije (autoluwe) schoolstraten.
Een warm sociaal beleid
EEN WARM SOCIAAL BELEID
N-VA denkt sociaal.
Alle inwoners zijn voor N-VA even belangrijk!
Wie hulpbehoevend is, moet sterker geholpen worden.
We zijn zorgzaam voor elkaar, met respect voor iedereen.
Een warme gemeenschap, een plek voor iedereen
N-VA Maldegem kiest uitdrukkelijk voor een open en verbindend Maldegems project. Maldegem, een gemeente die niemand uitsluit, niemand achterlaat. Een beleid dat kansen wil bieden, activeert en ondersteunt maar evenzeer mensen ook durft aanspreken op hun verantwoordelijkheid om mee de handen uit de mouwen te steken.
Wij willen de inwoners die het wat moeilijker hebben, actief begeleiden. Dat kan met een degelijk sociaal beleid en kwalitatieve ouderenzorg aan betaalbare prijzen. Tot slot willen wij fors inzetten op een professioneel en transparant bestuur en administratie. Dat moet leiden tot een kostenbesparing en perfecte dienstverlening naar de bevolking.
Een beleid dat gelooft in de unieke waarde van elke Maldegemnaar, in de capaciteiten die in elke mens aanwezig zijn en waarbij we niet blind zijn voor de achteruitstelling, de tegenslagen en moeilijkheden waar mensen mee geconfronteerd worden.
Iedereen moet op een gelijkwaardige manier gebruik kunnen maken van alle voorzieningen. Daarom streven we als N-VA integrale toegankelijkheid na. Dit betekent dat alle voorzieningen (gebouwen, diensten, de publieke ruimte) voor wonen, leven, werken, communicatie en informatie effectief bereikbaar, betreedbaar en bruikbaar zijn voor iedereen. We proberen personen met een beperking zoveel mogelijk te laten participeren aan het maatschappelijk leven.
N-VA begrijpt de behoeften van jonge ouders.
Iedereen heeft recht op een warm nest.
Een plek om thuis te komen.
De combinatie werk en gezin is niet altijd even gemakkelijk.
De gemeentelijke dienstverlening kan dit helpen verlichten.
Kinderopvang moet voldoen aan de bestaande noden
De gemeentelijke kinderopvang moet ook tijdens de schoolvakanties een voldoende aanbod hebben.
De bestaande voor-en naschoolse opvang dient op woensdagnamiddag te worden uitgebreid.
Project: ‘Gele Doos’
N-VA Maldegem is grote voorstander van het ‘Gele Doos’-concept voor 65-plussers. We willen met de gele doos bijdragen tot het gezond ouder worden van elke Maldegemnaar.
Elk jaar worden de nieuwe, zelfstandig wonende 65-plussers aangeschreven om hun gratis gele doos te komen afhalen. Dit waardevolle project wordt best opgezet met lokale stakeholders (artsen, apothekers, thuiszorgdiensten, thuisverpleging, enz.).
N-VA vindt senioren belangrijk
Oud is niet ‘out’.
Ouderen moeten een stem hebben in het gemeentelijk beleid.
Een beleid dat levenskwaliteit voor ALLE inwoners garandeert.
Zorg op maat van iedereen in uitdagende tijden
Maldegem staat voor 2 grote uitdagingen in de ouderenzorg: vergrijzing en dementie. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden moet er ingezet worden op aangepaste en betaalbare woonvormen die het mogelijk maken om langer thuis te blijven.
Nieuwe concepten als een woonzorgzone (aangepaste woningen rond een centraal zorgknooppunt) en aanleunflats (aansluitend aan het woonzorgcentrum) waar een gezond persoon kan samenwonen met een dementerende partner vormen een belangrijke stap in de goede richting.
N-VA zoekt eveneens naar oplossingen voor zorgbehoevenden die nu op een wachtlijst staan voor het WZC (woonzorgcentrum). Deze mensen worden nu van het ene kortverblijf naar het andere gestuurd (dikwijls gelegen in een andere naburige gemeente). Hiervoor kan een oplossing liggen in het gedeeltelijk herbestemmen van bestaande woonvormen binnen het huidige OCMW-patrimonium.
Uitrol van een woonzorgzone
De snelle vergrijzing van onze bevolking en zeker ook in het Meetjesland, zorgt ervoor dat we op zoek moeten naar kwaliteitsvolle en betaalbare oplossingen. Niet fragmentarisch zoals het project ‘senioren onder de toren’, maar structureel.
Hier wil N-VA Maldegem gaan voor de uitrol van een woonzorgzone, waardoor senioren zolang als mogelijk in hun eigen, vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
‘Aanleunflats’ als zorgvernieuwend project in ouderenzorg
N-VA gaat voor een zorgvernieuwend project in ouderenzorg. Het gaat om flats, in de onmiddellijke nabijheid van het rusthuis en bedoeld voor koppels waarvan één partner dementerend is. Hiertoe kunnen enkele bestaande bejaardenwoningen op de OCMW-campus worden heringericht (en niet louter twee serviceflats).
De partners wonen zelfstandig, maar bij noodsituaties kunnen zij dag en nacht terugvallen op het woonzorgcentrum.
Ook kan de partner van de dementerende regelmatig ontlast worden van de dagelijkse zorg, doordat de dementerende ouder geregeld kan deelnemen aan aangepaste activiteiten of een maaltijd op de dementenafdeling van het woonzorgcentrum.
N-VA zal dit bepleiten bij het Zorgbedrijf Meetjesland dat nu de uitbating doet van het woonzorgcentrum en de assistentiewoningen.
Dagopvang voor dementerenden
N-VA wil dagopvang voor dementerenden in woonzorgcentrum Warmhof.
Voor wie alleenstaand is en begint te dementeren moet er meteen aangepaste opvang voorzien worden. Wanneer echter een samenwonende dement wordt, heeft hij of zij het geluk nog opgevangen te kunnen worden door de partner. Maar dan moet die partner dit wel aankunnen en kunnen volhouden, want dit is een hele opgave! Hiervoor wil N-VA het voorstel doen om die partner te kunnen ondersteunen vanuit het woonzorgcentrum.
De bedoeling is dat de partner enkele namiddagen in de week zou kunnen ontlast worden van de dagelijkse zorg want die dagelijkse zorg belet vaak om de banden met familie, vrienden en hobby’s te onderhouden, waardoor ook de partner op de duur geïsoleerd thuis zit. Indien de partner zijn/haar zorgopdracht niet meer of niet meer voldoende aankan, wordt het probleem voor de familie nog groter!
Het N-VA-voorstel bestaat erin dat de dementenafdeling van het woonzorgcentrum Warmhof ook open zou staan voor niet-inwonende dementerenden. Met een centrum voor dagverzorging, (naar analogie van het CADO -dagopvang- voor ouderen en zorgbehoevenden), maar dan geïntegreerd in het woonzorgcentrum en specifiek voor dementerenden.
Sommige mutualiteiten voorzien hiervoor trouwens een tussenkomst voor de bezoeker.
N-VA Maldegem wil dat het Zorgbedrijf Meetjesland de mogelijkheid onderzoekt indien dit qua erkenning combineerbaar is met de collectieve dagopvang (CADO).
De dementieproblematiek zal steeds belangrijker worden de komende jaren. Het lijkt wenselijk om in bij de dagopvang onderscheid te maken tussen ouderen en jong-dementerenden.
Nieuwe woonvormen (zoals ’kangoeroewoningen’) aanmoedigen
Het Maldegems woonbeleid dient open te staan voor andere woonvormen die levenslang wonen mogelijk en comfortabel maken.
Vormen van zorgwonen (zoals “”kangoeroewoningen” waar een jong gezin en ouderen onder één dak wonen) dienen door de gemeente aangemoedigd te worden.
Ambtenaren onder de toren
De Maldegemse diensten komen naar je toe – ‘Ambtenaren onder de toren’. Ons Maldegems programmapunt van het verkiezingsjaar 2012 blijven we behouden.
De gemeente beschikt (via de politie) over een mobilhome, een rijdend kantoor. Hiermee kunnen de gemeentelijke administratieve diensten regelmatig op verplaatsing om zo alle uithoeken van onze uitgestrekte gemeente aan te doen.
Dit zorgt ervoor dat u regelmatig lokaal, onder uw eigen kerktoren, wordt opgevangen en verder wordt geholpen door iemand van de gemeentelijke administratie.
Dit is dienstverlening letterlijk “dichter” bij de burger brengen.
Een OCMW bezoekersteam
Omdat vele inwoners nooit de stap naar het OCMW zetten, moet het OCMW zelf de stap zetten naar zijn inwoners toe en dan vooral bij ouderen.
Een ‘OCMW bezoekersteam’ dat huisbezoeken aflegt, werkt bovendien preventief want door tijdig de gepaste hulp aan te bieden wordt zwaardere zorgverlening op een later tijdstip vermeden.
Samenwerking OCMW met de schoolgemeenschappen
Inzake armoedebestrijding en de besteding van het budget stellen wij een andere werkwijze voor. Momenteel krijgen OCMW klanten en gezinnen die door de scholen worden aangebracht, een vastgesteld bedrag als tussenkomst.
Hierbij wordt enkel rekening gehouden met het onderwijs op basis van leeftijd
(nl. kleuteronderwijs, lagere school, secundaire school en hoge school of universiteit). De opleidingen in het secundair onderwijs, hoge school en universiteit verschillen enorm in kostprijs. Elke school is verplicht om in het begin van het schooljaar en zelfs bij inschrijving een kostenraming te geven.
Wij stellen voor om op basis hiervan een percentage van de kosten terug te betalen. Een opleiding binnen ASO kost rond de 500€. Het eerste jaar is het duurst omdat alles moet worden aangekocht: rekenmachine, atlas, boekentas, … . Materiaal dat normaalgezien een tijdje meegaat en dus niet elk jaar vernieuwd moet worden. Een opleiding binnen TSO/BSO/KSO kost al gauw 750 tot 1500€. Op basis van deze, merkelijk hogere kosten, zullen gezinnen die het moeilijk hebben niet snel geneigd zijn om een dure opleiding te kiezen. Door te kiezen voor een procentuele tussenkomst, kunnen we hopelijk vermijden dat men een richting kiest op basis van de prijs. Het hieraan verbonden werk zal intensiever zijn, maar het resultaat ongetwijfeld veel beter.
In dit alles mag begeleiding van deze klanten voor aanvragen voor studietoelagen niet vergeten worden.
Parkeerkaart voor zorgverleners
Zorgverleners (zoals dokters en verpleegkundigen aan huis) riskeren parkeerboetes tijdens de uitoefening van beroep. Maldegem voorziet in een parkeerkaart voor zorgverleners. Dit vereist het voorleggen van een RIZIV-nummer. Door deze laatste eis komen zorgkundigen/thuiszorgdiensten niet in aanmerking.
Voor N-VA moet een uitbreiding voorzien bekeken worden op het huidige reglement zodat zorgkundigen en thuiszorgdiensten kunnen beschikken over een parkeerkaart.
Gemeentelijke gebouwen toegankelijker voor burgers met een beperking
De openbare Maldegemse voorzieningen -zoals gebouwen, open ruimtes en dienstlokalen- moeten voor N-VAMaldegem op korte termijn toegankelijk gemaakt worden voor burgers met een beperking.
Premie voor aanpassen handelszaak voor mindervaliden
N-VA Maldegem denkt aan een gemeentelijke premie voor handelaars die investeren in de toegankelijkheid van hun zaak (bijvoorbeeld: aanleg van een helling, een aangepaste inkomdeur, een aangepast toilet,…)
Werking Zorgbedrijf Meetjesland strikt opvolgen
Een deel van de OCMW-dienstverlening is uit handen gegeven aan het Zorgbedrijf Meetjesland. Dit belet niet dat de gemeente via het OCMW nauw toeziet op de optimalisering van de werking en de aanpak van de zorgnoden.
Een stevige opvolging en indien nodig bijsturing is bijzonder wenselijk opdat het doel (een slankere, meer efficiënte en kwalitatief hoogstaande zorgverlening voor minder geld) behaald zou worden.
Vrijwilligerswerk ondersteunen
Vrijwilligers zijn een onmisbare schakel in onze dienstverlening. De gemeente draagt zorg voor alle vrijwilligers en erkent hun grote verdiensten. Het laten blijken van deze erkenning is toe aan een verjongingskuur.
Maldegem moet inwoners aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen en hiertoe de nodige kanalen voor informatieverstrekking verzorgen.
Inburgering en integratiebeleid
Inburgering van nieuwkomers is van essentieel belang voor een succesvolle integratie. Het Maldegems bestuur speelt hierin een centrale rol. Inburgering is méér dan zich ergens komen vestigen. Inburgering is deelnemen aan de maatschappij, bijdragen aan het sociale weefsel, de taal leren spreken en vertrouwd worden met de plaatselijke gewoontes.
Inburgering is m.a.w. een verhaal van rechten én plichten en veronderstelt het aanvaarden van onze waarden en normen.
We willen dat nieuwkomers de lokale eigenheden en cultuur omarmen en ermee vertrouwd raken. Daarbij leggen we de nadruk op onze eigen waarden en normen. Respect moeten we bevorderen maar mogen we ook afdwingen.
N-VA Maldegem wil werk maken van een sterk lokaal onthaal- en integratiebeleid voor nieuwe inwoners van buitenlandse afkomst. Als lokaal bestuur treden we op als facilitator en stimuleren we lokale gemeenschapsvormende initiatieven.
We benutten volop de instrumenten waarover we beschikken. Dankzij de integratie van het OCMW en de gemeente tot één sterk bestuur kunnen we iedereen die zich actief wil inburgeren stimuleren en belonen. Tegelijkertijd treden we kordaat op tegen misbruiken.
Met ons beleid geven we elke nieuwkomer de bouwstenen om te werken aan zijn succesvolle integratie en participatie in de buurt. We begeleiden, maar betuttelen niet. Door een meer dan noodzakelijke lokale omkadering willen wezorgen voor een leefbaar en veilig Maldegem.
We voeren een lokaal retributierecht in voor de aflevering, verlenging, vervanging of hernieuwing van verblijfskaarten. Die retributie levert 50 euro op, maximaal één keer per jaar. Wij vinden dit als N-VAMaldegem niet meer dan logisch want ook eigen inwoners betalen voor de aflevering van hun identiteitskaarten of internationale reispaspoorten.
Nieuwkomers en vrijwilligerswerk
Nieuwkomers die in afwachting van de verwerking van hun asielaanvraag legaal in België verblijven worden stevig aangemoedigd om zich in te schakelen in het vrijwilligerswerk (gemeenschapsdiensten) want tewerkstelling is een essentieel element bij een vlotte integratie in ons land.
Naschoolse huiswerkbegeleiding anderstalige kinderen
N-VA Maldegem zet in op naschoolse huiswerkbegeleiding voor anderstalige kinderen.
Maldegem heeft (uiteindelijk) een ‘Huis van het Kind’ opgericht en zet in op de begeleiding van kinderen in vierde wereld gezinnen. Uitbreiding naar anderstalige kinderen is een logische stap.
Vrije tijd voor iedereen
VRIJE TIJD VOOR IEDEREEN
N-VA houdt net zoals U van vrije tijd.
Het Maldegems vrijetijdsaanbod moet optimaal
afgestemd worden op de noden van alle inwoners,
en dat zowel op cultureel als op sociaal vlak.
Vrije tijd vormt mee de gemeenschap
Van Maldegem een hechte gemeenschap maken, dat is voor N-VA de echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken is van uitzonderlijk belang. Een gemeente, wijk of buurt die aan elkaar hangt:
[*] zet dingen in beweging;
[*] heeft bewoners die mekaar aanspreken bij problemen (bv: lawaaioverlast, overhangende bomen, …) in plaats van meteen naar de rechter of de politie te stappen;
[*] zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel;
[*] zorgt voor gelukkigere en gezondere bewoners.
Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van deze sociale cohesie. Denk maar aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal ideale en noodzakelijke bouwblokken om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.
Maldegem leeft! In onze gemeente gaan tal van evenementen en activiteiten door. We zijn trots dat we in onze gemeente een zo’n sterk verenigingsleven en buurtwerking kennen.
De bibliotheek blijft open tijdens de schoolvakanties
Een verruimde bib is het niet geworden. De ambities zijn flink teruggeschroefd (ingeslikt). Desalniettemin moet de bib voldoende middelen krijgen om haar rol als kennis- en ontmoetingsplaats ten volle te vervullen.
De bib sluit enkel tijdens de week van 21 juli en verder enkel op feestdagen. Dat willen we zo houden.
N-VA Maldegem wil zo de spreekbuis zijn van de 5000 bib-gebruikers.
De programmatie van het CC Den Hoogen Pad verfijnen
N-VA wil een debat voeren en zoeken naar antwoorden op vragen als:
[*] Kan het cultuurcentrum nauwer samenwerken met de Maldegemse verenigingen?
[*] Heeft de programmatie voldoende oog voor de participatie van sociaal zwakkeren in haar aanbod?
[*] Overlapt de data van de gemeentelijke programmatie al dan niet met andere particuliere initiatieven en/of kan de samenwerking met particuliere initiatieven leiden naar een verruimde programmatie?
Schepen Maenhout laat weten: “Ik heb zelf nog een eigen project in gedachten dat ik graag wil delen met jullie. Of het mogelijk en haalbaar is weet ik niet maar het ware heel mooi indien de podiumprogrammatie van CC Den Hoogen Pad live uitgezonden zou kunnen worden in onze woonzorgcentra. Zo kunnen de oudste bewoners van Maldegem de voorstellingen mee bekijken en beluisteren!”
Ondersteuning van het Maldegemse verenigingsleven
Voor N-VA Maldegem is extra financiële steun voor het Maldegemse verenigingsleven noodzakelijk.
De logistieke steun (stoelen, tafels, podium...) is een bijzondere hulp voor het verenigingsleven. Bijzonder aantrekkelijke tarieven voor het gebruik van gemeentelijke infrastructuur zijn essentieel om tal van initiatieven te ondersteunen en te laten slagen.
Maar er kan meer: in plaats om zelf te programmeren (met veel gemeentelijke middelen en meer dan eens met ontgoochelende respons) is het beter om in te zetten op programmatie die mits een financieel duwtje mogelijk wordt.
Daarnaast zou met de gedrevenheid van vrijwilligers veel meer mogelijk zijn wanneer de (gemeentelijke) beroepskrachten meer tijd zouden mogen investeren in het begeleiden van verenigingen.
Voor hun activiteiten kunnen veel verenigingen reeds terecht in gemeentelijke lokalen en kunnen daarbij rekenen op een degelijke ondersteuning van ambtenaren die de kalender bewaken, die de sleutels en alle noodzakelijke materiaal (glazen, borden, bestek...) aanleveren.
Schoolinfrastructuur (benut buiten de lesuren) zou een mooie aanvulling kunnen zijn, maar kan van een schooldirectie verwacht worden dat zij tijd investeert in beslommeringen rond huur, zaalaccommodatie en alle praktische beslommeringen? Kunnen de gemeentelijke diensten ook hier hun coördinerende rol spelen?
N-VA Maldegem is voor maximaal faciliteren van het verenigingsleven en het omzichtig omspringen met het subsidiebeleid aan verenigingen in het algemeen.
Maximaal faciliteren, verstandig subsidiëren.
We werken administratieve rompslomp weg door de aanvraag- en inschrijfprocedures zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat doen we onder meer door de digitalisering van de administratie van aanvragen en inschrijvingen.
Onze kerkgebouwen
Het is de hoogste tijd om na te denken over de toekomstige bestemmingsmogelijkheden van deze historische gebouwen waarvoor de gemeente een grote verantwoordelijkheid draagt.
Bij het onttrekken van de erediensten in de kerk dient het gemeentebestuur te onderzoeken of een erfpachtregeling met het kerkbestuur een haalbare kaart is. We beogen een volwaardige uitbouw van de kerk op het vlak van erfgoed, kunsten (tentoonstellingen, concerten, lezingen) en maatschappelijke betrokkenheid.
Moet de politiek niet de moed opbrengen om deze kerkgebouwen om te vormen tot eigentijdse infrastructuur die polyvalent te gebruiken is? Waarom niet in de nabije toekomst investeren in de parochiekerken die binnen afzienbare tijd veel minder of niet meer zullen gebruikt worden?
N-VA Maldegem wil hierbij zowel creatief en met het grootste respect voor de historische achtergronden mee omgaan. Het Maldegemse kerkenbeleidsplan moet deze aanpak weerspiegelen om zo een belangrijk stuk Maldegems erfgoed te bewaren.
N-VA Maldegem laat opmerken dat er over het roerend kerkelijk erfgoed vaak pas wordt nagedacht wanneer een kerkgebouw aan de eredienst onttrokken wordt. N-VA wil zich dan ook inzetten voor het rijk patrimonium van onze kerken dat nog niet volledig gearchiveerd is en waarvoor vrijwilligers kunnen ingezet worden tegen een beperkte vrijwilligersvergoeding.
Een omnisportveld in het Sint-Annapark
N-VA Maldegem wil de mogelijkheid onderzoeken voor de aanleg van een omnisportveld nabij ‘de piramiden’ in het Sint-Annapark.
Andere openbare sport- en speelplaatsen en hoekjes, in het bijzonder in deelgemeenten en leefkernen moeten proper en goed onderhouden worden.
Zo’n sport- en speelvelden zijn ideale ontmoetingsplaatsen en uitermate geschikt voor de beoefening van sporten zoals basket- en volleybal, minivoetbal, skateboarden, enz... en dit buiten clubverband.
Oude voetbalterreinen Adegem
N-VA Maldegem denkt altijd graag en creatief mee! We denken in het kader van de invulling van de terreinen bvb. aan:
- een ‘blote voeten’ pad
- een ‘plukfruitgaard’ (seizoensgebonden plukfruit zoals frambozen, snoeptomaatjes, …)
- een avontuurlijke hondenlosloopweide met hindernissen, tunnels, slalompiste,...
- een speel- en ontspanningsstrook met bijvoorbeeld een BMX-parkoers, basketpleintje of zelfs een ‘free running’ parcours (attractief voor hen die een uitdagende vorm van bewegen zoeken)
- een aantal insectenhotels
- een hangmatzone waar met strategisch opgehangen hangmatten ideaal voor ontspanning en mindfulness.
-...
Zwembad
Het St.-Annazwembad ondergaat een volledige renovatie. Dat maakt dat de Maldegemnaar weer een decenium (educatief) plezier kan beleven in het water.
Deze periode geeft ons de tijd om uit te kijken naar een plaats en de bouw van een nieuw zwembad. Een zwembad bouwen kost niet alleen veel geld, maar ook de uitbating is verlieslatend. We zijn ervan overtuigd dat Maldegem een nieuw zwembad nodig heeft in de nabije toekomst en willen, rekening houdend met de financiële impact, daar doordachte beslissingen nemen qua locatie, vorm en uitbating.
De bestaande infrastructuur goed onderhouden
N-VA Maldegem pleit ervoor dat het onderhoud van alle gemeentelijke accommodaties in de toekomst beter gestructureerd en op een duurzamere manier georganiseerd wordt.
Op de noodzaak van een systematische controle van speeltoestellen, de veiligheid en properheid van het terrein en een beter onderhoud van de speelpleintjes werd eerder reeds gewezen.
We vieren 11 juli
N-VA wil een volwaardige uitgewerkte viering van de Vlaamse feestdag in samenwerking met geëngageerde inwoners.
N-VA vergeet de jongeren niet
N-VA VERGEET DE JONGEREN NIET
Je bent jong en je wilt wat.
Wij vinden dat de jongeren een stem verdienen in het beleid.
En niet alleen over jeugdzaken!
Jeugdig enthousiasme en frisse ideeën
zorgen meestal voor een nieuwe dynamiek.
De speelnoden in kaart brengen
We streven een hecht speelweefsel na. We brengen de huidige tekorten in kaart en vullen de lacunes in. We doen daarbij op actieve wijze beroep op suggesties vanuit de samenleving.
N-VA wil apart budget voor beheer jeugdlokalen
Jeugdverenigingen doen op een speelse manier aan volwassenenvorming. Zij verdienen een optimale ondersteuning vanuit het gemeentebestuur.
In het verleden werden al jeugdlokalen voorzien in Adegem, Donk, Kleit en Maldegem. Daar kwamen nu ook de K-ba en het nieuwe jeugdhuis bij. N-VA Maldegem wenst in te zetten op een correct onderhoud door de gemeente van al deze lokalen. Waar nodig dient zelfs uitbreiding voorzien te worden.
Omgekeerd verwachten we van de jeugdverenigingen dat ze hun lokalen intact en proper houden.
N-VA Maldegem pleit voor uitbreiding van het subsidieregelement bij evenementen met een veiligheidssubsidie
Binnen de perken van begrotingskredieten (bvb. middels gesloten enveloppe) moet werk gemaakt worden van het verstrekken van subsidies om de veiligheid op op opbenbare evenementen te bevorderen. Deze veiligheidssubsidie kan opgesplitst worden in:
- Subsidie voor inschakelen erkende bewakingsfirma
- Subsidie voor inschakelen seingevers
- Subiside voor kosten verbonden aan veiligheidsrondgang met betrekking tot opbouw en evacuatie van het evenement door de brandweer.
- Subsidie voor de kosten verbonden aan het ontlenen van herbruikbaar cateringmateriaal voor het evenement.
Maldegem, een veilige gemeente
MALDEGEM, EEN VEILIGE GEMEENTE
Voor N-VA is veiligheid geen zaak van politie en justitie alleen; het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid van burgers en overheid.
Burgers zijn voor de gemeente een onmisbare partner in de strijd tegen criminaliteit en overlast. Zij kennen hun buurt immers als geen ander.
Niemand zal tegenspreken dat er ook aandacht moet gaan naar alle aspecten die met veiligheid te maken hebben. Of het nu gaat om veilige fietspaden, veilige kruispunten of strijd tegen inbraken.
Wij vinden het niet normaal dat burgers soms de straat niet meer op durven na 22.00 uur.
Een echte veiligheidscultuur
Het handhaven van de veiligheid op haar grondgebied is één van de belangrijkste kerntaken van de overheid. Voor N-VA is veiligheid geen zaak van politie en justitie alleen; het gaat om een collectieve verantwoordelijkheid van burgers én overheid. Burgers zijn voor de gemeente een onmisbare partner in de strijd tegen criminaliteit en overlast. Zij kennen hun buurt immers als geen ander.
Ook de gemeente en de lokale politie moeten zelf actief inzetten op de preventie van criminaliteit en overlast. De N-VA gelooft in een doordachte nultolerantie en een lik-op-stukbeleid via GAS (Gemeentelijke Administratieve Sanctie) om het gevoel van straffeloosheid en onveiligheid bij de burger aan te pakken.
Dé uitdaging voor de gemeenten ligt de komende jaren zonder twijfel in het creëren van een cultuur van bestuurlijke handhaving. Gemeenten hebben momenteel al heel wat instrumenten in handen om het innestelen van georganiseerde criminaliteit op hun grondgebied te voorkomen, zoals bv. het intrekken van vergunningen, e.a.
Een ander luik van veiligheid betreft de brandweer. Sinds 1 januari 2015 werden de gemeentelijk en gewestelijk georganiseerde brandweerdiensten definitief omgevormd tot een nieuwe structuur: de hulpverleningszone. Die reorganisatie heeft onder meer een efficiëntere werking als doel. De organisatorische bevoegdheden van de brandweerzorg zijn dan wel niet meer gemeentelijk georganiseerd, toch heeft de gemeente nog steeds een rol te spelen met betrekking tot de brandweer.
De lokale politie moet in staat gesteld worden om zich op haar kerntaken te concentreren en een efficiënte bestrijding van de criminaliteit, overlast en de handhaving van de openbare orde te garanderen. Dit veronderstelt dat de nodige middelen worden voorzien om zowel de capaciteitsuitbreiding als de operationele werking te versterken.
Uitbreiding van de opgestarte bestuurlijke handhaving in al haar facetten (werken met gemeenschapswachten-vaststellers, het nieuwe Algemene Politiereglement inclusief GAS-werking, …) alsook de handhaving en opvolging daarvan, zodat alle vormen van kleine criminaliteit of storende overlast voortaan niet meer straffeloos blijven.
Actievere aanpak van de voedingsbodem van onveiligheid: een doeltreffend preventiebeleid op alle vlakken en op alle niveaus: onderwijs, werkgelegenheid, armoedebestrijding, huisvesting en inburgering.
Preventie blijft belangrijk en dus bestendigen we lopende acties (bv. tegen woningbrand, diefstalpreventie, verkeersveiligheid in onze dorpskernen en rond scholen, druggebruik…). Deze moeten op korte termijn gevolgd worden door gerichte controles (verhoging van de pakkans) en zo nodig een repressief optreden om een zo efficiënt mogelijk (doelgericht) beleid te kunnen voeren.
Ook burgers kunnen hun verantwoordelijkheid opnemen inzake veiligheid via preventienetwerken of buurtinformatienetwerken. Bestaande wijk- en buurtwerkingen kunnen verder gesensibiliseerd worden om aan te sluiten bij de bestaande initiatieven. Ook het inzetten op meer wederzijdse communicatie via gemeentelijke infokanalen maar ook sociale media kan hierbij behulpzaam zijn.
Een doeltreffende en correcte verkeershandhaving maakt wezenlijk onderdeel uit van het veiliger maken van ons wegennet. Gerichte verkeerscontroles blijven behouden en worden systematisch verfijnd.
Inzetten op wijkgerichte politiezorg
Dankzij een doorgedreven samenwerking en het inzetten van nieuwe technologieën komen er middelen en mankracht vrij. Voor N-VA Maldegem moeten die prioritair worden ingezet in de gemeenschapsgerichte politiezorg: wijkwerking en meer blauw op straat.
Wijkagenten moeten bereikbaar zijn op een gekend GSM-nummer en de nodige informatieverstrekking moet hiervoor aandacht hebben.
Werken met gemeenschapswachten (vaststellers)
Twintig jaar na de totstandkoming van hun statuut zijn gemeenschapswachten in veel gemeenten een belangrijke schakel in het preventieve veiligheidsbeleid. Ze zijn de ogen en oren van het gemeentebestuur. Een belangrijke taak is het rapporteren van gebreken in het straatbeeld, (potentieel) gevaarlijke situaties, zwerfvuil, leegstand,… aan de bevoegde gemeentelijke diensten – en de opvolging daarvan.
Dankzij hun dagelijkse aanwezigheid op straat zorgen ze voor een belangrijke sociale controle en verhogen ze het veiligheidsgevoel in de buurt. Ze hebben ook de taak om mensen te sensibiliseren en te wijzen op potentieel gevaarlijke of risicovolle situaties.
In de meeste gemeenten hebben de gemeenschapswachten ook de bevoegdheid om inbreuken op het politiereglement vast te stellen. Die inbreuken kunnen een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) tot gevolg hebben. Sinds 2014 kunnen gemeenschapswachten (vaststellers) ook parkeerovertredingen vaststellen.
Maldegem heeft in het verleden hier kansen gekregen maar deze niet benut. Dat moet anders en de nodige mensen en middelen moeten beschikbaar gesteld worden.
N-VA Maldegem wil maximaal inzetten op de samenwerking tussen de gemeenschapswachten en de wijkpolitie. Hoe belangrijker het takenpakket, hoe groter het belang van een goede begeleiding en ondersteuning.
Camera’s
We investeren in (al dan niet mobiele) intelligente bewakingscamera’s op risicovolle plaatsen zoals op afgelegen parkings of op plaatsen die geteisterd worden door sluikstorten. Camera’s hebben bovendien niet alleen een preventief karakter maar helpen ook om criminaliteit op te lossen.
We rusten onze politiewagens uit met slimme mobiele ANPR-camera’s. Die camera’s kunnen al rijdend nummerplaten registreren en via een rechtstreekse draadloze verbinding met verschillende databanken controleren of er sprake is van een overtreding.
Regels moeten nageleefd worden!
Een al te lakse houding met betrekking tot de controle op het naleven van regels zorgt vaak, zeer terecht trouwens, voor frustratie bij burgers die zich wel aan de regelgeving houden.
Het geeft een gevoel van oneerlijkheid wanneer bepaalde personen met overtredingen wegkomen, terwijl men zelf wel de nodige inspanningen doet om de regels te volgen.
Een effectief handhavingsbeleid op basis van objectieve criteria is dan ook essentieel binnen elk beleidsdomein. Het beleid uitstippelen en uitwerken is één zaak, het uitgerolde beleid handhaven is een andere. Nochtans is net dat het sluitstuk van beleid voeren. Zonder beleidshandhaving is de kans immers reëel dat beslissingen van het bestuur dode letter blijven op het terrein.
Brandweer
Sinds 1 januari 2015 maakt de gemeente Maldegem samen met Aalter, Eeklo, Kaprijke, Knesselare, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot en Zomergem deel uit van de Hulpverleningszone (HVZ) Meetjesland. De nieuwe hulpverleningszone kadert binnen de nationale brandweerhervorming waarbij België wordt ingedeeld in 34 nieuwe hulpverleningszones. De vernieuwde structuur moet zorgen voor een uniforme dienstverlening en administratie binnen de zone zodat je nog sneller en beter kan rekenen op de hulpdiensten.
Voor de bijdrage van de gemeenten aan de zone waartoe ze behoren, wordt een verdeel- sleutel gehanteerd die rekening houdt met diverse parameters. De Maldegemse dotatie voor 2023 bedroeg 3,9 miljoen euro.
De Maldegemse post huist in de loodsen langsheen de Bloemestraat. Deze locatie voldoet - om meerdere operationele redenen - al langer niet meer aan de huidige normen. Een nieuwe infrastructuur dringt zich op en Maldegem moet hier prioritair werk van maken.
Voor N-VA Maldegem geldt daarbij het criterium van een volwaardige operationele dekking van het Maldegems grondgebied. Er moet in ieder geval zo snel als mogelijk tot actie overgegaan worden.
Mobiliteit en verkeersveiligheid
Mobiliteit en verkeersveiligheid
Mobiliteit en verkeersveiligheid gaan hand in hand
Een goed mobiliteitsbeleid en verkeersveiligheid gaan hand in hand. Een goed georganiseerde mobiliteit moet niet enkel de doorstroming op de wegen verbeteren maar ook steeds uitgaan van veilige en kwaliteitsvolle verplaatsingen voor voetgangers, fietsers, mensen met een beperking en autogebruikers.
Bijzondere aandacht voor schoolomgevingen
In straten, wijken, dorpscentra en schoolomgevingen dienen circulatiemaatregelen genomen te worden om een vlotte en veilige verkeersafwikkeling te bekomen.
Invoering van schoolstraten (die tijdelijk afgesloten worden zodat kinderen veilig naar de schoolpoort kunnen stappen) waar mogelijk/haalbaar.
De eerste fietsstraten zagen reeds het levenslicht in Maldegem. Eventuele uitbreiding moet het voorwerp uitmaken van verdere studie en onderzoek.
Aandacht voor voetpaden
Nieuw heraangelegde straten worden op een verkeersveilige manier ingericht: de straatbreedte wordt beperkt tot het noodzakelijke, er worden snelheidsremmers voorzien indien nodig, brede fietspaden worden aangelegd, afgebakende parkeerstroken zorgen voor duidelijkheid in het wegbeeld en voetpaden worden aangelegd met een kwaliteitsvolle breedte van minimaal 1,5 m.
Parkeren en fietsenstallingen
Het invoeren van (nieuwe) blauwe zones waardoor er meer plaats ter beschikking staat voor bezoekers en klanten daar waar de parkeerdruk hoog is en vooral, ze worden nu degelijk gecontroleerd door een extern bedrijf zodat er effectief resultaat is.
Aan openbare gebouwen, in dorpscentra en belangrijke knooppunten dienen de nodige handige fietsbeugels geplaatst te worden waaraan de fiets veilig vastgemaakt kan worden. Dit kan ook het beste gebeuren in overleg met De Lijn.
Al dan niet tijdelijke snelheidsremmende maatregelen (bvb.: trajectcontroles, dynamische verkeerslichten met rood-licht functie, asverschuivingen,...) moeten genomen worden in die straten waar via metingen werd vastgesteld dat er te snel werd gereden.
Trage wegen beter aanduiden door naambordjes aan te brengen.
Handhaving door gemeenschapswachten
Maldegem dient een dienst gemeenschapswachten op te richten waarbij er 2 gemeenschapswachten-vaststellers worden aangesteld om meer te controleren op foutief stilstaan en parkeren en andere gedragingen die de verkeersveiligheid in het gedrang kunnen brengen.
Mobiliteitsplan afstoffen
In de komende bestuursperiode is het zeer wenselijk het bestaand (oude) mobiliteitsplan te vernieuwen. Het mobiliteitsplan moet een gedetailleerde visie rond mobiliteit en verkeersveiligheid bevatten. Hierbij ook aandacht voor wijken die last hebben van sluipverkeer (ontradende maatregelen introduceren).
Het mobiliteitsplan moet tevens een stoepenplan bevatten. Als voetganger ben je kwetsbaar in het verkeer. Om onze dorpskernen veilig en leefbaar te houden is een degelijk stoepenplan (en bijhorend investeringsplan) noodzakelijk.
Communicatie & dienstverlening
COMMUNICATIE & DIENSTVERLENING
‘MALDEGEM, UW MENING TELT’
Bij N-VA Maldegem geloven we rotsvast in het belang van eerlijke communicatie en betrokkenheid van onze inwoners bij het bestuur. We streven naar verruiming van de communicatievormen. Zo zijn video boodschappen populairder dan uitgeschreven nieuwsbrieven.
Een concreet plan is nodig om meer mensen te laten aansluiten bij de gemeentelijke Facebook- en Instagram-pagina. Dit platform is namelijk snel, direct en goedkoop om te gebruiken als communicatiemiddel.
We moeten andere sociale media (TikTok / X) grondig analyseren en aanwenden ter versterking van de informatieverspreiding en evenzeer voor versterking van het merk ‘Maldegem’.
Voor een groep ouderen zijn de sociale media niet evident. Zo kunnen we bvb. nadenken om senioren minstens 1 keer per jaar (in kleine groepjes) uit te nodigen in de bibliotheek voor een communicatie-overlegmoment.
Intercommunales
Vertegenwoordigers vanuit de gemeenteraad in de intercommunales moeten te allen tijde antwoord kunnen geven op vragen van collega raadsleden. Ze moeten daarom hun intercommunale-dossier ten gronde kennen.
Communicatie en dienstverlening
Een digitale wekelijkse nieuwsbrief verstuurd naar alle mensen die zich hiervoor hebben geregistreerd is een logische volgende stap. Het communicatiebeleid kan nog meer uitgediept worden. Een aantal evidente zaken is uitgevoerd. Het is tijd voor verdieping.
Visie
Voor N-VA is een goede en moderne communicatie onlosmakelijk verbonden met goed bestuur en een goede dienstverlening. Informatie verstrekken aan mensen via verschillende kanalen is één van de basistaken van een gemeente.
We schieten hierin soms nog te kort. Nieuwe communicatiekanalen kunnen verder geïntroduceerd worden. Zo zouden straatmasten of digitale communicatieborden in het straatbeeld de burgers rechtstreeks op korte termijn kunnen informeren over wijzigingen, aankondigingen, evenementen, enz.
Inspraak en participatie bij projecten
Inspraak en participatie bij kleine en grote gemeentelijke projecten is eveneens van belang en een blijvend werkpunt. Een degelijke en professionele aanpak en begeleiding kan hierbij van pas komen. De expertise hierrond moet verder uitgebouwd worden. Dit kan intern gebeuren en/of uitbesteed worden via een contract met gespecialiseerde partners.
Gemeentelijke retributie voor een verblijfskaart voor derdelanders
We voeren een lokaal retributierecht in voor de aflevering, verlenging, vervanging of hernieuwing van verblijfskaarten. Die retributie levert 50 euro op, maximaal één keer per jaar (een maximale retributie tot 50 euro vragen, boven op de vaste kostprijs van 17,5 euro). Dat extra bedrag moet in de eerste vijf jaar ieder jaar betaald worden. Daarna krijgen buitenlanders onbeperkt verblijfsrecht, waardoor hun nieuwe kaart meteen voor vijf jaar goed is.
Wij vinden dit als N-VA niet meer dan logisch: ook eigen inwoners betalen voor de aflevering van hun identiteitskaarten of internationale reispaspoorten.
Acties
[1] De nieuwe gemeentelijke webstek moet verder uitgebouwd worden zodat via een e-loket de dienstverlening maximaal digitaal kan verlopen. Alle gemeentelijke info wordt geïntegreerd in deze ene webstek.
[2] Op de webstek moeten ook alle relevante beleidsdocumenten terug te vinden zijn: N-VA Maldegem is voor een transparant bestuur.
[3] Het plaatsen van elektronische communicatieborden op belangrijke plaatsen in het straatbeeld waarbij langs deze weg aankondigingen snel en efficiënt hun weg naar onze burgers vinden.
[4] Ook verenigingen moeten over aankondigingsborden voor hun activiteiten beschikken op zichtbare plaatsen. Dit kan via een uniform bordensysteem maar ook bijvoorbeeld door uitbreiding van de straatmasten waar via banieren activiteiten aangekondigd worden.
[5] De verschillende gemeentelijke diensten moet meer communicatiereflexen hebben. Niet enkel doen, maar zeggen wat we/ze doen. Belangrijke projecten zoals wegenwerken moeten degelijk en herhaaldelijk aangekondigd worden.
[6] N-VA Maldegem is voorstander van een dienstverlening waarbij de burger snel weet wanneer hij of zij een antwoord kan verwachten. De huidige ontvangstmelding kan best aangevuld worden met streefdatum voor antwoord.
[7] Een meldingsapp moet het voor inwoners makkelijker maken om zaken aan de gemeente door te geven.
[8] Onze fysieke loketten verder optimaliseren.
[9] Het invoeren van een retributie voor vreemdelingenkaarten.
Het fusieverhaal
Het fusieverhaal
Gemeenten Verbinden
=
Toekomst Versterken!
Ons gedacht!
N-VA Maldegem houdt niet van opgelegde fusies door de hogere overheid. Alhoewel we de voordelen van fusie begrijpen moet het fusieverhaal van onderuit groeien om succesvol te zijn.
Het behoud van de eigenheid is een belangrijke parameter binnen elk fusietraject. In de volgende legislatuur is de kans aanzienlijk dat gemeenten verplicht zullen moeten fusioneren.
Fusie is zeker geen verhaal van opslorpen of opgeslorpt worden. Een fusie moet er net voor zorgen dat alle partners elkaar versterken en elk zijn eigenheid kan behouden. Het gaat in deze altijd over gelijkwaardige partners.
Slimme aanpak en kansen grijpen
We kunnen de krachten bundelen en onze bestuurskracht versterken door verstandig samen te gaan. Gemeentefusies bieden kansen voor efficiëntie, betere dienstverlening en een sterkere stem op regionaal niveau. Als lokale N-VA partij willen we Maldegem laten floreren door slimme samenwerkingen en een doelgerichte aanpak.
Juiste aanpak middels degelijk stappenplan
Het vrijblijvend gepalaver en de steekvlampolitiek zoals door sommigen gehanteerd levert geen enkele bijdrage aan het debat. Bij een eventueel fusieverhaal vormt informatie de basis die een gefundeerde keuze mogelijk moet maken.
N-VA Maldegem denkt hierbij aan:
- Onderzoek en analyse: Een grondig onderzoek naar de haalbaarheid en voordelen van mogelijke gemeentefusie is essentieeel. Een analyse van de financiële implicaties, de impact op de dienstverlening aan burgers en de potentieel betere vertegenwoordiging op regionaal en nationaal niveau moeten aan bod komen.
- Bewustmaking en communicatie: Het informeren van de gemeenschap over de voordelen van gemeentefusies is cruciaal. Het gebruik maken van verschillende communicatiekanalen zoals lokale kranten, sociale media en gemeentelijke bijeenkomsten om het bewustzijn te vergroten en steun te verzamelen voor het idee lijken het meest logisch.
- Overleg en samenwerking: Samenwerken met andere lokale besturen en politieke partijen die gemeentefusies ondersteunen zal zorgen voor een breder draagvlak en betere informatieverspreiding. Het betrekken van belanghebbenden zoals lokale ondernemers, maatschappelijke organisaties en inwoners bij dit proces is essentieel.
- Democratische inspraak: Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de Maldegemse gemeenschap betrokken worden bij het besluitvormingsproces rondom een gemeentefusie. Informatieve bijeenkomsten, openbare hoorzittingen of degelijke referenda om de mening van de inwoners te peilen zijn belangrijke instrumenten in deze.
Fusie valt te overwegen, als:
Voor N-VA Maldegem kan er van een fusie enkel sprake zijn als volgende twee zaken duidelijk zijn:
ZONDER DRAAGVLAK BIJ DE BEVOLKING VAN FUSIEGEMEENTEN KAN VAN FUSIE GEEN SPRAKE ZIJN !
BIJ FUSIE MOETEN DE RUIME FINANCIËLE MIDDELEN AANGEWEND WORDEN VOOR EEN DIRECTE VERMINDERING VAN BELASTINGEN EN EEN AANWIJSBARE VERBETERING VAN DIENSTVERLENING IN ALLE WOONKERNEN!
City marketing: Ook voor Maldegem!
Citymarketing: ook voor Maldegem!
Maldegem verdient een citymarketingstrategie met als doel om Maldegem te profileren als een sterk en uniek merk. We wensen een nieuw merkverhaal te schrijven.
Wat is KENMERKEND voor Maldegem
Heel veel! Een kleine, onvolledige oplijsting hieronder:
- onze ligging op de kruising van drie provincies (Drie Vlaanderenpunt),
- onze uitgestrektheid en groene omgeving,
- ons gevarieerd landschap (velden, kreken ,kanalen met bomenrij , bossen, dorpen,…),
- onze fiets en wandelmogelijkheden,
- onze oorlogsrestanten,
- onze ligging dichtbij de kust en Brugge,
- onze verbindingen naar de grotere steden en grote verkeersassen,
- onze diverse woon-en dorpskernen,
- onze (ouderen)zorgvoorzieningen (sociale campus ocmw; polykliniek,..),
- ons onderwijsaanbod (kleuter, lager en middelbaar),
- ons detailhandelsaanbod (met handelskernen en handelskilometer en beperkte leegstand),
- onze ruimte om te ondernemen (uitgebreide bedrijvenzone),
- onze vele verenigingen en evenementen,
- ons culinair aanbod,
- onze diverse sportinfrastructuur,
- …
Wat maakt Maldegem UNIEK?
Waar mogen we als Maldegemnaren echt trots op zijn? Tijdens onze zoektocht hebben we enkele belangrijke vragen gesteld, zoals daar zijn:
- wat verbindt de Maldegemnaren?
- wat maakt ons fier op onze gemeente?
- hoe kunnen we ons onderscheiden van andere gemeenten?
Kortom, wat maakt ons uniek?
Zo kwamen we tot enkele boeiende antwoorden die we in een paar zinnen kunnen omschrijven:
- Maldegem heeft een park, palend aan de Markt. Hoeveel gemeenten kunnen dit zeggen?
- Maldegem heeft een groene omgeving.
- Maldegem heeft een enorm toeristisch potentieel voor een divers profiel aan recreanten.
- Maldegem heeft nog ruimte om te wonen en te ondernemen.
- Maldegem heeft een ruim aanbod aan onderwijs, kinderopvang en zorgvoorzieningen.
Om over na te denken: MENTALE MERKIDENTITEIT
Hoe kunnen we ons onderscheiden van andere steden en gemeenten? De mentale merkidentiteit omschrijft de ambitie, belangrijkste merkwaarden en toekomstvisie van de gemeente.
De mentale merkidentiteit is een weergave van de unieke positionering die we aan Maldegem willen geven in de toekomst.
In Maldegem is er nog ruimte om te wonen en te ondernemen. Dit, samen met de groene omgeving, de centrale ligging (tussen de kust, Brugge, Aalter en Gent), de tewerkstellingsmogelijkheden, het handelsaanbod en het aanbod aan onderwijs en kinderopvang maken van Maldegem een aantrekkelijke gemeente voor jonge gezinnen.
Om over na te denken: ONZE MISSIE
Waar staan we voor? Wat kenmerkt ons Maldegemnaren?
Woorden als gastvrij, hartelijk, bourgondisch, sociaal, verbonden, fier maar toch toegankelijk komen bij N-VA dan spontaan bovendrijven.
Om over na te denken: ONZE TOEKOMSTVISIE
Waar gaan we voor? Wat wil Maldegem betekenen in de toekomst?
Voor onze eigen inwoners
Een plek waar het goed leven, wonen en werken is door onze ligging (centraal en groen) en onze vele voorzieningen (op vlak van onderwijs, zorg, detailhandel, recreatie, tewerkstelling,…).
Voor onze ondernemers
Een plek waar ruimte is om te ondernemen en waar ondernemers gestimuleerd en gesteund worden door het lokaal bestuur.
Voor onze verenigingen
Een plek waar verenigingen in al hun diversiteit kunnen gedijen en aangemoedigd worden door het lokaal bestuur.
Voor onze bezoekers (recreanten)
Een plek waar elke recreant aan zijn/haar trekken komt: Wandelen en fietsen in een mooi kader, oorlogstoerisme, verkenning van de kust en Brugge, shoppen, culinair genieten, enkele unieke evenementen meepikken (parkcross, stoomtreinfestival, carnavalsstoet, Canadese plechtigheid,…)
Om over na te denken: VISUELE MERKIDENTITEIT
Is er nood aan een nieuwe huisstijl en een nieuw logo of oogt het huidige logo nog fris genoeg? Voor N-VA Maldegem kan ons logo kan nog wel even mee. Wel vinden we dat we het logo veel duidelijker moeten aanbrengen in in het straatbeeld. Waarom plaatsen we ons logo bvb. niet op het ronde punt Martens of andere locaties?
Om over na te denken: STRATEGISCHE DOELSTELLINGEN
Een Maldegemse citymarketingstrategie heeft volgende doelstellingen:
- Maldegem profileren als een interessante plaats om te wonen en te leven en zo nieuwe (jonge) inwoners aantrekken,
- de trots onder onze burgers vergroten en meer verbondenheid creëren,
- van Maldegem een toeristische trekpleister maken,
- het ondernemersklimaat versterken.
Om over na te denken: STREEFDOELEN tegen 2026
- Het inwonersaantal stijgt verder tot 25 000 (in 2022 waren er 24.591 inwoners),
- meer volgers op onze sociale media (medio 2024 waren dat 5.700 volgers op facebook en 2.338 op instagram)
- 10% meer overnachtingen
- een netto aangroei van het aantal ondernemingen met 4% (in 2020: 3,4%)
- De leegstand inzake aantal handelspanden onder de 8% houden (in 2021 8,5%)
Actieplan
- Maldegem promoten ook buiten Maldegem,
- een vlotter evenementenaanvraag en -toewijs beleid,
- optimaal inzetten als bestuur op communicatie, inspraak en participatie,
- een toerismebeleid uitrollen met een toeristische webpagina (Visit Maldegem), een digitale toerismekaart, een kortingenboekje voor overnachters, een digitale horecagids,…
- periodiek overleg met alle ondernemersactoren en ondersteuning van haar belangenverenigingen,
- uitrol van een flankerend ondernemersbeleid (voor bedrijven, handel, horeca, vrije beroepen, ambulante handel,…) via de dienst lokale economie,
- opmaak van een ‘RUP Detailhandel’ voor de handelskernen en de handelskilometer.
Parkcross
De verliezen van onze ‘Parkcross’ nemen jaar na jaar toe. We merken dat de sport inlevert op vlak van supporters en succes in het algemeen. Ook Maldegem is daar de dupe van.
De parkcross legt eveneens een enorme druk op de diensten en weeg financieel ook behoorlijk door als kostenpost als eendaags-evenement.
Rondvraag leert dat de toegevoegde waarde voor onze lokale horeca (zeer) beperkt is.
Gezien de parkcross op vandaag eerder een tool is om aan citymarketing te doen denken we dat de middelen beter direct ingezet worden voor hun doel, nl: citymarketing (zie hiertoe afzonderlijk thema).