Unizo denkt mee na over het lokaal economisch beleid in Maldegem

Op 3 mei 2024, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws
Unizo

Unizo heeft, als belangenorganisatie van ondernemers een memorandum geschreven ten behoeve van beleid en politiek. Het is de verdienste van Unizo dat zij deze denkoefening maakt en suggesties aanreikt.

Een gemeentelijk meerjarenplan bestaat enerzijds uit strategische en operationele doelstellingen (welk effect willen we bereiken) en actieplannen en acties (wat gaan we daarvoor doen). Het unizo-memorandum van zes punten is een samenraapsel van beide: soms heel algemeen geformuleerd, soms één concrete maatregel.

1. Een kwalitatieve gemeentelijke dienstverlening

 

Dit is een permanent streefdoel voor elk gemeentebestuur, gelet op de digitale evolutie. Akkoord dat dit een aandachtspunt is, zeker gezien het personeelsverloop op de diverse diensten de voorbije jaren in Maldegem.

Wat snelheid betreft zijn er wettelijke termijnen waaraan een bestuur soms gebonden is. En is het afleveren van vergunningen mee afhankelijk van de aanvrager die tijdig de opgevraagde stukken moet aanleveren. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid. De voorgestelde (en louter kwantitatieve) meetwijze raden wij daarom af.

Dat een gemeente met bijna 25.000 inwoners best wel een voltijdse ambtenaar lokale economie (nu halftijds) kan gebruiken, daarin volgen we. Het zou de rol als aanspreekpunt ten goede komen.

 

2. Een duidelijke visie op ruimtelijke ordening

 

We kunnen samen vaststellen dat de stedenbouwkundige regelgeving en haar codex in het bijzonder erg rigide zijn opgesteld en op zich weinig flexibiliteit toelaten. Er valt weinig te ‘marchanderen’.

Los daarvan moet een bestuur haar visie kunnen vertalen in stedenbouwkundige verordeningen of in een RUP. Alleen werd tijdens deze legislatuur (door de bestuurswissel) op dat vlak het geweer van schouder veranderd (gewijzigde visie). En de opmaak van een planningsinstrument zoals een verordening of RUP vereist het doorlopen van een bepaalde procedure en dus eenmaal tijd.

Unizo vraagt ook om een vertaling van de bouwshift op lokaal niveau. RUP Reesinghe is daar een mooie illustratie van. Het was trouwens het kanteldossier voor de coalitiewissel.

 

3. Ondersteun ondernemers bij hun uitdagingen voor het klimaat en energie

 

Unizo zegt door de bomen het bos niet meer te zien. Nochtans is een totaal overzicht van alle subsidiemogelijkheden (ook inzake duurzaamheid en energie) te vinden op de website van Vlaio (Vlaams Agenstap voor Innoveren en Ondernemen). Je kan er als ondernemer ook intekenen op de tweewekelijkse (subsidie)nieuwsbrief.

Stel dat het volgende gemeentebestuur de Unizo-suggestie voor een voltijdse duurzaamheidscoördinator volgt, dan zal deze ook wel ter beschikking moeten staan van individuele burgers en verenigingen.

 

4. Een aantrekkelijk centrum en de nodige aandacht voor de deelkernen
 

Unizo vraagt om een actieplan leegstand terwijl er nauwelijks leegstand is en die leegstand de laatste jaren in Maldegem nog gedaald is. Juist omdat het ons lukt om nog nieuwe handelszaken, horeca en bedrijven aan te trekken staan zo weinig handelspanden leeg (We komen hierop terug in een afzonderlijk artikel).

Aandacht voor beleving werd getoond door als gemeente de organisatie van de braderie te trekken, een nieuwe dynamiek in de wekelijkse markt te brengen, een initiatief als de Horecastraat te lanceren, de zichtbaarheid van het handelsapparaat te vergroten met de beachvlaggen, enz. Unizo pleit voor robuuster en onderhoudsvriendelijker groen in het straatbeeld (lees: struiken in de bloembakken). Terwijl het huidig bestuur inzet op bloemenmanden, in het centrum én alle deelkernen.

Op het vlak van toerisme wordt er momenteel een inhaalbeweging gemaakt door een periodiek overleg met de logieshouders, een informatievere website, nieuwe fietsroutes, de Maldegemse fietskaart, enz.

Terloops wordt in de tekst ‘citymarketing’ vernoemd, terwijl dit verdient om een hoofddoelstelling op zich te zijn!

 

5. Een nieuwe gemeentelijke website en ondernemersloket


Op dit vlak is er goed nieuws: de gemeentelijke website wordt vernieuwd. Maar dit belet niet dat het luik ondernemen ondertussen een pak informatiever dan vroeger is geworden en aanvragen ook digitaal kunnen. En ja, ook Unizo staat vermeld.

 

6.Tijdige communicatie over hinder bij werken

 

Er bestaat een databank voor alle werken en wijzigingen, waar ook Vlaio beroep op doet voor haar hinderpremie. Maar die databank kent veel participanten en is maar betrouwbaar als elke betrokkene stipt alle wijzigingen ingeeft.

Bij werken aan een gewestweg verwittigt AWV de betrokken gemeenten (niet hun inwoners) doorgaans amper twee maanden voordien. Zonder twijfel vormt communicatie een belangrijk aandachtspunt en dus nemen we dit mee.
Vernieuwing van de signalisatie in de bedrijvenzone is voorzien. Dit is een opdracht voor de beheerder van de bedrijvenzone die instaat voor het parkmanagement (= Veneco).

 

N-VA ziet het ruimer

 

Voor N-VA stopt het niet bij deze enkele Unizo-aanbevelingen. Wij zien bijvoorbeeld ook een actieve rol weggelegd voor de Economische Raad. Wij vinden de recente initiatieven om onderwijs en ondernemen samen te brengen heel zinvol en willen verder die weg op.

We pleiten ook om bepaalde bevoegdheden bij één en dezelfde schepen toe te wijzen (zoals toerisme en lokale economie of nog: ruimtelijke ordening en ruimtelijke planning).

Ook pleit N-VA om budgetten te voorzien voor flankerende maatregelen in de afgebakende kernwinkelgebieden.

Maar bovenal blijven we pleiten om via een RUP Detailhandel de verhouding tussen de handels- en horecaontwikkeling op de handelskilometer en deze in het centrum te regelen. Dit moet deze sectoren verankeren en de levendigheid van het centrum veilig stellen op lange termijn.

Allemaal zaken waar Unizo niets over zegt.

Maar we willen eindigen zoals we begonnen zijn, met te zeggen dat het de verdienste van Unizo is dat zij deze denkoefening maakt en suggesties aanreikt. N-VA is hen dankbaar voor deze stimuli vanuit het werkveld.

Hopelijk heeft Unizo ook iets aan onze reactie. Want samen maken we het ondernemen in Maldegem sterker!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is