U bent hier
Minister Diependaele investeert in Maldegems erfgoed
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twee restauratiedossiers in Maldegem: de Sint-Barbarakerk en de school en het klooster van de Zusters Maricolen. De Vlaamse overheid voorziet hiervoor een premie van in totaal 543.958,95 euro. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. “De binnenkant van de Sint-Barbarakerk krijgt een opknapbeurt en aan het klooster van de Zusters Maricolen worden dak- en timmerwerken uitgevoerd”, aldus minister Matthias Diependaele. “Door te investeren in projecten met een culturele en/of toeristische finaliteit zorg ik ervoor dat het economisch en maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis.”
Restauratie van het interieur van de Sint-Barbarakerk in Maldegem
De binnenkant van de Maldegemse Sint-Barbarakerk wordt opgeknapt. De elektriciteit wordt vernieuwd, net als het sanitair en de verwarming. Er worden ook aanpassingswerken aan de sacristie, bergingen en de stookplaats uitgevoerd.
De Sint-Barbarakerk werd 1074 gesticht op de plaats van een oudere bidplaats. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Sint-Pieter. Het laatgotische koor dateert uit de 15de eeuw, het hallenschip werd in 1778-1779 in classicistische stijl heropgericht na verwoesting. Sinds 1981 maakt de kerk deel uit van een beschermd dorpsgezicht en in 1991 werd de kerk zelf beschermd als monument. In de kerk bevindt zich een Hooghuysorgel uit 1865.
“Dit dossier heeft een directe impact op de werkgelegenheid voor kleinere en middelgrote bedrijven. De relancemiddelen die zo ingezet worden, zorgen ervoor dat de erfgoedsector aan de slag blijft”, vertelt minister Diependaele. Voor de restauratie van de Sint-Barbarakerk in Maldegem kent de Vlaamse overheid een premie van 158.221,21 euro toe.
Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/50564
Dak- en timmerwerken voor de school en het klooster van de Zusters Maricolen
De daken en goten van de school en het klooster van de Zusters Maricolen moeten gerestaureerd worden om waterinfiltratie en nog meer schade te voorkomen. De zolderruimtes zullen na de restauratie in gebruik worden genomen voor schoolactiviteiten. In een latere fase moeten ook de gevels en het buitenschrijnwerk opgeknapt worden.
Het klooster- en scholencomplex van de zusters Maricolen werd in 1873 opgetrokken in neogotische stijl aan de rand van de Markt in Maldegem. Het complex is een waardevol voorbeeld van 19de-eeuwse baksteenarchitectuur met kleurige friezen en rondboogvensters. Het oude gedeelte van het klooster en de school werden in 2004 beschermd.
“Door relancemiddelen te investeren in projecten met een sociale finaliteit zorgen we ervoor dat het maatschappelijk weefsel kan herstellen na de coronacrisis”, vertelt minister Diependaele. Voor de restauratie van de school en het klooster voorziet de Vlaamse overheid een premie van 385.737,74 euro.
Meer informatie: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/50591
Vlaamse Veerkracht
Vlaanderen zal de komende jaren met het relanceplan Vlaamse Veerkracht 4,3 miljard euro investeren om ons economisch en maatschappelijk weefsel te herstellen na de coronacrisis. Onroerend erfgoed moet haar steentje hiertoe bijdragen.
Minister Diependaele: “Investeren in ons onroerend erfgoed draagt in de eerste plaats bij tot werkgelegenheid in de bouw- en restauratiesector. We maken van Vlaanderen een aantrekkelijke plek om in te wonen, te ondernemen, te bezoeken en te genieten.”