De waarheid, de hele waarheid en niets dan de waarheid.

Op 11 oktober 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

Koken kost geld. Het besturen van een gemeente kost geld. Het grootste deel van de gemeentelijke inkomsten is afkomstig uit lokale belastingen. Een logische vraag die zich stelt is hoe hoog deze belastingsdruk is en hoe de lokale bestuurders met deze inkomsten omspringen.

 

Voorbeschouwing

Op gemeentelijk vlak bestaat er een allegaartje van verschillende belastingen. Het gaat hier over tientallen(!) belastingen die geld in het laadje moeten brengen.

Veruit de belangrijkste gemeentelijke belastingen zijn de aanvullende belasting op de personenbelasting (APB) en de opcentiemen op de onroerende voorheffing (OV). Deze belastingen zijn goed voor ruwweg 90% van de totale gemeentelijke belastingsontvangsten.

Gelet op de omvang van deze inkomsten is het belangrijk deze beide belastingen van naderbij te bekijken.

We geven hieronder een beknopte vergelijking tussen de geïnde belastingen in 2012 en 2016 (voor 2017 beschikken we nog niet over het cijfermateriaal).

De beloftes

Tijdens de verkiezingscampagne van 2012 kondigde CD&V met veel tromgeroffel bij monde van de burgemeester in een verkiezingspublicatie het volgende aan: “CD&V Maldegem garandeert(!) dat zij ook in de komende legislatuur verder kan en zal bouwen aan een mooie gemeente zonder deze belastingen te verhogen.

beloftes

 

De feiten

De aanvullende belasting op de personenbelasting (APB)

Deze werden in de loop van de huidige bestuursperiode tweemaal verlaagd. Reeds zeer lang en tot in 2013 bedroegen deze 8%. Vanaf 2014 tot en met 2017 bedroegen deze 7,5%. Vanaf 2018 bedragen deze nog 6,9%. Het gemiddelde percentage in het Vlaams gewest is ongeveer 7,25%.

Aantrekkelijke cijfers maar hoe vertaalde dit zich in de ontvangsten?

APB






Ondanks de verlaging in 2014 zijn de jaarlijkse belastingsinkomsten uit de aanvullende personenbelasting in absolute cijfers tijdens eerste 4 jaar van de huidige legislatuur gestegen met 1.270.000 Euro. Een stijging van 22,7%.

De opcentiemen op de onroerende voorheffing (OV)

Deze werden in 2014 zeer fors verhoogd van 1350 naar 1650. Het gemiddelde in het Vlaams gewest bedraagt ongeveer 1400.

OV






De jaarlijkse belastingsinkomsten uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn in absolute cijfers tijdens de eerste 4 jaar van de huidige legislatuur gestegen met 1.960.000 Euro. Een stijging van 36,6%.

Totale belastingsopbrengsten

BO







De totale jaarlijkse belastingsopbrengsten zijn in absolute cijfers gestegen tijdens de eerste 4 jaar van de huidige legislatuur met 2.493.000 Euro. Een stijging van 19,5%.

Conclusie en vraagstelling

De huidige bestuursploeg heeft de belastingsdruk spectaculair verhoogd ondanks de ronkende gegarandeerde verkiezingsbeloftes en kreeg zo 2,5 miljoen Euro extra per jaar ter beschikking. Dit is een stijging van bijna 20%.

Werd dit groen-oranje receptje gesmaakt?
2 vragen waarop de Maldegemnaar op zondag 14 oktober een antwoord zal geven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is