U bent hier
De kracht van verandering in Maldegem: eindelijk krijgt Maldegem het beleid waar het recht op heeft!
2022 werd -beleidsmatig- het jaar van verandering in Maldegem. In februari 2022 trok de N-VA de stekker uit de vorige coalitie met OpenVLD en De Merlaan om een nieuwe beleidsploeg te vormen. Maar vooral om politiek uit een ander vaatje te tappen. Even reconstrueren.
Dertig jaar lang heeft CD&V (voorheen CVP) de absolute meerderheid gehad in Maldegem. Ze had het alleen voor het zeggen en deed dan ook dik haar goesting. Veel kritische pers of oppositie was er niet. Wie de juiste connecties had kon veel bekomen. Een goed draaiende gemeentelijke administratie leek minder belangrijk, een goed draaiend politiek dienstbetoon des te meer. Kortom, de arrogantie van de macht ten koste van goed bestuur.
Met de slogan ’De Kracht van Verandering’ was de N-VA in Maldegem in oktober 2012 dé grote winnaar van de verkiezingen. Een duidelijk signaal van de Maldegemnaren: de absolute meerderheid was gebroken. Toch werden we uitgesloten van deelname aan het beleid. Toen die kans er in oktober 2018 wél was, was het een logische stap voor de N-VA om toe te treden tot de meerderheid.
Maar al gauw werd duidelijk dat de vorige burgemeester het besturen als een alleenrecht zag. Besturen is een ploegenspel, maar zo steekt hij niet in elkaar. Enkel zijn eigen visie telde. Er werden veel bruggen opgeblazen en veel ruzie gemaakt. Met het gemeentepersoneel, de adviesraden, de gemeenteraad, de Maldegemse verenigingen, de kerkfabrieken, de omliggende gemeenten, samenwerkingsverbanden, enz.
Inspraak en participatie waren dode letter, dure projecten (door hemzelf bedacht) des te meer het grote streefdoel.
De kruik gaat net zolang te water…
De N-VA werd (te) vaak in de hoek geduwd binnen het schepencollege en moest beslissingen slikken waar ze niet achter stond. Net op tijd heeft zij in februari 2022 de stekker uit deze coalitie met OpenVLD en De Merlaan gehaald. Het dossier Reesinghebos versnelde dit proces. Je kan een petitie van 3000 burgers toch niet straal negeren?!
Sedertdien wordt nu wél ingezet op communicatie, inspraak en participatie. Adviesraden worden terug in hun rol erkend (en de ‘Wijzeraad’ afgevoerd), samenwerkingsverbanden terug aangehaald. De dure consultancy op de gemeente wordt teruggeschroefd, te dure investeringsprojecten geschrapt.
We hebben drukbevolkte culturele evenementen en een breed sportaanbod gehad tijdens ‘Maldegem Zomert’. En er worden nog steeds nieuwe initiatieven op poten gezet (Magisch Maldegem, Nieuwjaarsreceptie, de Wielerexpo,…). Inzake openbare werken worden pijnpunten systematisch weggewerkt. De achterstand op vlak van toerisme wordt eindelijk aangepakt. En deze bestuursploeg probeert ook onze ondernemers de nodige ruggensteun te geven.
Komende van 30 jaar absolute meerderheid is de slinger eerst doorgeslagen naar het andere uiterste. Met een beleid, ingegeven door revanchisme (wat vroeger goed was, was plots per definitie slecht en omgekeerd). Terwijl de slinger nu meer (tussen in) hangt waar die moet zijn. Een beleid met de twee voeten op de grond.
De N-VA beheert cruciale schepenposten met openbare werken, patrimoniumbeheer, ruimtelijke ordening, evenementen, sport, cultuur en lokale economie.
De kracht van verandering krijgt vorm in Maldegem. En deze keer, beleidsmatig in de juiste richting.
Eindelijk krijgen de Maldegemnaren het beleid waar ze recht op hebben!
We stomen door in 2023. Gelukkig Nieuwjaar!
Jan De Metsenaere, voorzitter N-VA Maldegem, gemeenteraadslid
Peter Van Hecke, N-VA, schepen van sport, jeugd, feestelijkheden en onderwijs
Nicole Maenhout, N-VA, schepen van industrie en industrieterreinen, lokale economie, cultuur en erfgoed, bibliotheek en ruimtelijke ordening
Danny Vannevel, N-VA, schepen van patrimonium, openbare werken, mobiliteit en begraafplaatsen
Cédric De Smet, gemeenteraadslid, fractievoorzitter N-VA
Het bestuur van N-VA Maldegem