Restauratiewerken kapel Maricolen

Op 25 maart 2022, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Minister Diependaele investeert in 12 Oost-Vlaamse erfgoedparels

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor twaalf restauratieprojecten in de provincie Oost-Vlaanderen. De Vlaamse overheid kent voor deze projecten samen een premie van 1.465.563,74 euro toe. “Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele.

Restauratiewerken in de kapel van het klooster en school van de zusters Maricolen

De kapel van het klooster wordt gebruikt als studiezaal. In de winter is deze onbruikbaar omdat het te koud is. De glasramen zijn in slechte staat en worden gerestaureerd. De gebrandschilderde ramen krijgen buitenbeglazing en worden museaal opgesteld ter bescherming van de brandschildering. De losangeramen krijgen achterzetramen zodat de kapel energiezuiniger wordt. Aan het plafond komen plafondstralingspanelen die het zicht op de ramen niet belemmeren, maar wel voor bijkomende verwarming zorgen. Voor de restauratiewerken is een premie van 173.083,41 euro toegekend.

Het klooster- en scholencomplex van de zusters Maricolen werd in 1873 opgetrokken in neogotische stijl aan de rand van de Markt in Maldegem. Het complex is een waardevol voorbeeld van 19e-eeuwse baksteenarchitectuur met kleurige friezen en rondboogvensters. Het oude gedeelte van het klooster en de school werd in 2004 beschermd omwille van de historische waarde.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/50591

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is