N-VA maakt verkiezingsbelofte waar

Op 6 november 2021, over deze onderwerpen: Activiteiten, Afdelingsnieuws, Mobiliteit - Openbare Werken
Camera's

Waarschijnlijk las u de voorbije dagen dat het Maldegems bestuur een forse investering doet in observatie- en ANPR-camera’s. ANPR staat voor Automatische NummerPlaat heRkenning (Automatic Number Plate Recognition), een moeilijk woord voor een slimme camera.

Doel

Het oorspronkelijk doel van deze slimme camera’s is om via de nummerplaatherkenning de voertuigen te controleren op bij voorbeeld de snelheid bij een trajectcontrole of het al dan niet betaald zijn van de wegenbelasting enzovoort. Maar deze camera’s kunnen ook gebruikt worden bij het in de gaten houden van ons gemeentelijk patrimonium en de omgeving daarvan, zodat personen met minder goede gedachten wel eens heel duidelijk in de kijker kunnen lopen. Vandalisme en criminaliteit hoort niet thuis in onze gemeente, sluikstorten evenmin. En hierbij kunnen deze camera’s een belangrijke rol spelen als afschrikmiddel.

Even terug in de tijd

Tijdens de vorige legislatuur waren wij met onze fractie vragende partij voor dergelijke slimme camera’s, maar dit werd steeds door de toenmalige meerderheid van tafel geveegd. In ons verkiezingsprogramma van 2018 herhaalden wij ons standpunt hierover (zie afbeelding 1).

Eindelijk!

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar door dit punt op te nemen in het bestuursakkoord zijn we er nu toch in geslaagd om ook dit project te realiseren. De eerste vaste en slimme camera’s zijn geplaatst en er komt ook een mobiele eenheid die kan ingezet worden bij grote evenementen.

Wat kost het? En is dit geen vorm van Orwells Big Brother?

De investering bedraagt €500.000 dewelke over enkele jaren gespreid wordt. Is dit niet wat veel? De veiligheid van onze burgers evenals het veiligheidsgevoel is eigenlijk niet in euro uit te drukken.

Wanneer men zich houdt aan de sociale regels die wij in onze maatschappij heel hoog in ons vaandel dragen, dan heeft men helemaal niets te vrezen.

 

Cédric De Smet
voorzitter N-VA Maldegem

 


 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is