Mag het voor de Maldegemnaar iets meer zijn?

MALDEGEM - Wat werd bevestigd in de meerjarenplanning en begroting 2017? Het huidige beleid is de voortzetting van een voor Maldegem vernietigende toekomstvisie. Een weldenkend mens vraagt zich af: waarom?

Eens te meer werd op de vorige gemeenteraad duidelijk wie de echte bewindvoerder is, hier in Maldegem. We wisten dit uiteraard al langer. Alleen valt schepen Goethals weinig te verwijten. Hij streeft zijn principes na. Hij slaagt er wonderwel in om zijn coalitiepartner als een schoothondje te laten meelopen aan de leiband. Meer nog! De coalitiepartner moet zelfs blaffen indien gevraagd.

Is dat zijn fout? Nee, absoluut niet. In feite moeten we hem feliciteren. Hij is erin geslaagd een stelletje jaknikkers rond hem te verzamelen en hij maakt schaamteloos gebruik van zijn veto.

Wiens fout is dit desastreus beleid dan wel?

Wij kijken hiervoor in jullie richting, raadsleden van CD&V. Het gebrek aan ruggengraat bij jullie is ongezien. Sinds het begin van deze coalitie worden jullie gegijzeld door Groen en wij bespeuren geen enkele poging tot ontsnapping. Jullie weten maar al te goed dat jullie beslissingen niet gedragen worden door de Maldegemnaar. Toch blijven jullie koppig voortdoen en vastklampen aan postjes en de bijhorende centen. Het is een zielig schouwspel. Het enige wat ik gisteren hoorde van schepen Sierens als antwoord op de vragen van collega's Wim of Arnout was: "Hebt ge uwen boek niet gelezen dan?" of "Onze financieel beheerder zal hierop antwoorden".

Wel, ik heb hier ‘den boek’ in mijn handen. Zal ik aan uw collega's van de CD&V enkele gerichte vragen stellen en kijken of ze ‘den boek’ gelezen hebben? Anneke? Isabelle? Boudewijn? Jacques? Of schepen Sierens, zullen we samen eens de balans van een willekeurig bedrijf doornemen en mag ik u dan ook enkele gerichte vragen stellen? Schepen Sierens, steek u niet weg achter ‘den boek’ maar geef afdoend antwoord op de vragen van mijn collega's. Na de vraag van collega Wim Swyngedouw of Maldegem er nu beter voor staat dan vorig jaar viel een oorverdovende stilte!

Putten vullen met het verkopen van gebouwen is geen langetermijnvisie maar een gebrek aan langetermijnvisie.

Wanneer ik de 280.000€ voor het park ook in 2017 zie terugkomen dan moet ik, en met mij vele Maldegemnaren, (zuur) glimlachen. Jullie (CD&V) proberen dat op de lange baan te schuiven, in de hoop van het niet meer te moeten uitvoeren want jullie weten dat het één: niet nodig is, en twee: dat dit geld beter op een andere manier kan besteed worden. Ik zie jullie naam al opduiken in de geschiedenisboeken van Maldegem: "Onder burgemeester VandenBussche, Schepen Taeldeman, De Roo, De Jaegher, Sierens... werd in 2017 300.000€ in de Ede gekieperd en ons park werd naar de knoppen geholpen." Er zijn leukere manieren om herinnerd te worden.

Wanneer wij met onze N-VA fractie, samen met onze oppositiepartner, verwijzen naar de pestbelastingen voor zelfstandigen, dan wordt het terug stil. "'t Is allemaal de schuld van Bart" roepen jullie dan. Wel, dat is nu ne keer absoluut geen waar zie. Jullie bedenken deze belasting, jullie pesten de zelfstandigen, de motor van onze gemeentelijke economie, weg.

Er heeft niemand bij jullie voeling met de dagelijkse uitdagingen van een KMO. Gisteren niet, nu niet, en uw huidige ploeg zal het ook nooit hebben. Als diezelfde handelaars uitleg komen vragen over het mobiliteitsplan dan blinken uit door jullie afwezigheid en dan verwijt ik jullie een gebrek aan politieke moed en verantwoordelijkheid. Een echte schande!

Waar reeds vele malen de martelingen ter sprake gekomen zijn waar jullie de handelaars en KMO's in Maldegem dagelijks aan onderwerpen, is dit mobiliteitsplan (waarvan jullie duidelijk de impact onderschatten) de fatale messteek voor menig zelfstandige.

Dus CD&V, stop met ja-knikken. En ik heb het niet alleen tegen de schepenen, maar ook bv. tegen mijn collega Isabelle. Neem uw verantwoordelijkheid, verhef uw stem en stuur Maldegem niet naar de verdoemenis. Het liedje van Bazar klinkt veel te luid door mijn hoofd: "Liever snel naar de hel, dan traag naar de hemel." Soms een keer leuk, maar niet als het de toekomst van Maldegem aanbelangt. 

Het hoeft geen verdere verduidelijking dat wij 'neen' zullen stemmen op alle belastingen en budgetplannen.

Peter Van Hecke

Gemeenteraadslid N-VA Maldegem 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is