De betekenis van 11 juli vandaag

Op 11 juli 2022, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws
Vlaamse feestdag

Op 11 juli herdenken we de lange weg die de Vlamingen hebben afgelegd naar ontvoogding en zelfbeschikking en de totstandkoming van de Vlaamse instellingen. Maar wat betekent 11 juli voor ons vandaag?

Heel wat problematieken vergen ofwel een internationale aanpak (richting Europese instellingen) ofwel een regionale aanpak (richting Vlaams Parlement).

Het is niet vanzelfsprekend om wat we zelf doen ook beter te doen, maar de huidige Vlaamse Regering toont hierin wel voldoende samenhang en daadkracht.

De eigen wijk en gemeente zijn de hoeksteen van onze Vlaamse gemeenschap. Concreet in Maldegem werd N-VA in 2012 nog geweerd uit het gemeentebestuur, ondanks haar grote overwinning. In 2018 was het dan ook een logische stap om deel te nemen aan het bestuur en de kracht van verandering lokaal in praktijk te brengen. Alleen had het recept van de blauwe coalitiepartner een bittere smaak en was het ingegeven door revanchisme. Niet ons ding! Net op tijd heeft N-VA haar verantwoordelijkheid opgenomen en het geweer van schouder veranderd. Vandaag wil N-VA Maldegem met de nieuwe bestuursploeg vooral openheid, veel inspraak, overleg, het vertrouwen herstellen en creatief zijn met beperkte middelen. Goed samenwerken als ploeg en goed samenwerken met vele anderen.
De N-VA schepenen bewijzen dit in de praktijk, elk op hun beleidsdomein.


En wat met België?


Wie van ons volgt regelmatig het RTBF-journaal, leest een Franstalige krant of kent het werk van Waalse auteurs? Weinigen. 
Wie kan nog ontkennen dat België de optelsom is van diverse regio’s met een totaal verschillende cultuur en maatschappijvisie, ook politiek? Het maakt een federale regeringsvorming alsmaar moeilijker. De samenhang zat al niet goed bij de vorige federale regering, de huidige regering is zo divers samengesteld dat de ene partij de andere blokkeert zodat geen enkel groot dossier nog aangepakt geraakt. Geen enkel begin van noodzakelijk hervorming in een aantal cruciale dossiers. Met de houding van sommige Franstalige partijvoorzitters heb je geen oppositie meer nodig…

Wat zal 2024 geven? Gaan we dan nog eens voor een ellenlange regeringsvorming, gevolgd door een stilstaand beleid? Of breekt dan -eindelijk- het moment aan ondubbelzinnig te bepalen wat we nog samen willen doen en  wat we doorschuiven naar het internationale en respectievelijk het regionale niveau? N-VA gaat ondubbelzinnig voor dit laatste.

Beleidsdomeinen in eigen handen nemen zodat noodzakelijke hervormingen eindelijk opstarten. 
Daar moeten we durven voor gaan. En daar wil de N-VA voor gaan.

Elke Vlaming hiervan bewustmaken, dat is onze boodschap op 11 juli.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is