CD&V-raadsleden (veel) te kort door de bocht

Op 17 januari 2020, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws

Minister Homans (N-VA) zorgde tijdens de vorige legislatuur voor een halvering van het aantal provincieraadsleden (-176), voor een inperking van het aantal bestuursleden van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (-1664), voor een vermindering van het aantal politieke mandaten in het OCMW (-666), voor een kleiner aantal schepenen (-1 per gemeente) en voor een slankere deputatie (-2),..., en dit alles met als uiteindelijk doel het verkrijgen van een efficiëntere overheid.
 

In Maldegem koos het nieuwe bestuur (N-VA, OpenVLD en De Merlaan) eveneens voor een slanker en meer efficiënt bestuur in onze bestuursovereenkomst. Deze bestuursovereenkomst bleef geen dode letter en werd ook gerealiseerd.
 

De OCMW-raden werden geïntegreerd in de gemeenteraad waardoor de zitpenningen van deze OCMW-raden zijn weggevallen. Het aantal leden van de gemeenteraadscommissies werd teruggeschroefd van 27 (de voltallige gemeenteraad) naar 10. Ondanks de meer uitgebreide taken wegens de integratie van de OCMW-raden in de gemeenteraad bleven de zitpenningen voor gemeenteraadsleden ongewijzigd op 107,13 Euro bruto per gemeenteraad. We merken op dat dit de helft is van de wettelijk toegestane zitpenningen (213,33 Euro).
 

Het AGB (Autonoom GemeenteBedrijf) kreeg een meer professionele structuur met een echte, slanke en gemotiveerde raad van bestuur en een 4-koppig directiecomité. Dat deze bestuursleden zitpenningen krijgen die identiek zijn aan deze van de gemeenteraadsleden is voor N-VA evident. Toch vindt CD&V bij monde van raadsleden De Ceuninck en Gobeyn dit niet kunnen. Werkelijk?
 

Dit is niet meer en niet minder dan een belediging aan allen die zich inzetten voor het besturen van onze gemeente en hiervoor hun tijd, kennis en ervaring ter beschikking stellen. Het is bijzonder makkelijk om in het huidige politieke klimaat iedereen die in de politiek actief is weg te zetten als een zakkenvuller.
 

En tot slot nog dit. Onze oprechte waardering gaat uit naar het mooie initiatief van raadsleden Koenraad De Ceuninck en Anneke Gobeyn om een deel van hun zitpenningen aan goede doelen te schenken. We hebben nog net iets meer waardering voor zij die dit doen zonder daarover breed in de pers te communiceren.
 

Met warme N-VA-groeten,

Lieven Bauwens Voorzitter N-VA Maldegem

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is