N-VA Maldegem in het verweer tegen de verkiezingsklacht van Groen

Op 25 november 2012

Zoals bekend heeft Groen Maldegem een klacht ingediend bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. In een persmededeling stelt Groen-voorzitter Stokx het voor alsof de zak met stembiljetten gemeente voor telbureau 3 eerst naar Gent is gegaan, daar geopend werd en dat er bij terugkeer 29 brieven verdwenen waren. 

Volgens de N-VA getuigen in de betrokken telbureaus klopt deze voorstelling van de feiten
door Groen niet. Daarom wil N-VA hierop reageren. 

Toen in telbureau 3 voor de gemeente werd vastgesteld dat verkeerdelijk de pak stembiljetten van stembureau 46 voor de provincie was afgeleverd, werd Mr. Peter Maenhout, de voorzitter van het hoofdbureau, verwittigd. Die vorderde de politie op. De pak werd terug dichtgemaakt in bijzijn van de politie en door hen naar telbureau 3 voor de provincie gebracht. In dat bureau was men bezig een andere pak te tellen toen de foute pak met biljetten voor de gemeente werd afgeleverd. De verkeerde pak is daar geopend  in bijzijn van bijzitters, getuigen en politie. Volgens de N-VA-getuigen Lieve Blondeel en Maarten Bekaert klopt het dus zeker niet dat een pak eerst een omzwerving via Gent zou gemaakt hebben. 

Het zogenaamde verschil in aantallen is volgens N-VA wellicht veroorzaakt door een verkeerde opgave van aantallen door de voorzitter van stembureau 46 en is dus vermoedelijk een schrijffout. Temeer omdat het aantal uitgebrachte stemmen voor de provincie in dat stembureau nauw aansluit bij het effectief aantal getelde en gebruikte stembiljetten voor de gemeente. 

Dat een partij enkele stemmen tekortkomt voor een zetel is op zich geen reden om een hertelling te vragen, meent N-VA. Zoiets gebeurt elke gemeenteraadsverkiezing opnieuw in meerdere gemeenten. Alle politieke getuigen, ook deze van Groen, hebben alle pv’s van de telverrichtingen mee ondertekend. Dan kan er geen discussie meer zijn over het aantal uitgebrachte stemmen per partij. 

Op 28 november as. behandelt de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in Gent de zaak in openbare zitting.  In het vooruitzicht daarvan formuleerde N-VA Maldegem een uitgebreide memorie van antwoord op het bezwaar van Groen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is