Groen staat erbij en kijkt ernaar.

 

Betreft : Duurzaam beleid in Maldegem

 

Groen maakt in Maldegem al vijf jaar deel uit van de bestuursmeerderheid. In die periode werd geen enkel zonnepaneel bijgeplaatst op een overheidsgebouw, noch van de gemeente, noch van het OCMW! Niet bij de pastorijwoning in Adegem, niet bij de hoofdbibliotheek en evenmin bij K-ba. Nergens een warmtekrachtkoppelingsinstallatie, geen energie-neutrale gebouwen. Hooguit een zonneboiler in het zwembad. Ook het OCMW wagenpark is sterk verouderd en vervuilend (met diesel- en tweetaktmotoren).

 

Hoewel de klimaat-resultaten van het Maldegems beleid bedroevend zijn, wil Groen-woordvoerder Stefaan Standaert voor de volgende legislatuur wel een schepen van klimaat die een prioriteit maakt van onder andere… meer zonnepanelen. Tja, zo kunnen we het ook. We citeren : “Er voluit voor gaan is niet alleen goede bedoelingen, maar ook daadkracht. Het moet afgelopen zijn met ‘de schone schijn’. Met woorden alleen zullen we er niet komen. Het convenant ondertekenen is niet genoeg!”

 

Wat zit Groen in de meerderheid te doen?! Waar wachten ze eigenlijk op? Is het voorgaande geen voorbeeld van ‘luister naar mijn woorden en kijk vooral niet naar mijn daden’?

 

OCMW en gemeente werken in verspreide slagorde en beheren los van elkaar elk een apart klimaatfonds (van respectievelijk 20 000 en 50 000 euro per jaar). En het OCMW krijgt dat ‘klimaat’-geld niet eens op! De groene OCMW-voorzitter durft in het dossier van leasing van elektrische fietsen voor gemeente- en OCMW personeel maar geen beslissingen te nemen. Is dat die fameuze ‘daadkracht’? Is het verstandig dat de OCMW-voorzitter parrallel aan de inspanningen van het gemeentebestuur een eigen ‘klimaatfonds’ opstart?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is